Terug in de tijd

29/05
2019
Terwijl we dit jaar nog wachten op de eerste officiële zomerse dag, beleefden we vorig jaar al volop zomerweer. Een week lang konden de zomerliefhebbers genieten van temperaturen van 25 graden of meer met volop zonneschijn. Precies een jaar geleden werd het zelfs tropisch warm in een groot deel van het land, zelfs in De Bilt. Daar steeg de temperatuur naar 30,7 graden.

Onweer
Het was die dag anders warm dan de dagen ervoor. Het was behoorlijk benauwd en je kon merken dat er onweer in de lucht hing. De lucht was op een gegeven moment zo onstabiel dat iedere stapelwolk zou kunnen uitgroeien tot een gigantische onweersbui. In de middag was de temperatuur inmiddels zo hoog opgelopen dat er verspreid over het land pittige onweersbuien ontstonden. Op een gegeven moment begonnen de buien te clusteren waardoor er op sommige plekken meer dan 60 mm neerslag naar beneden kwam. In het recorddroge jaar 2018 zou dat heel welkom geweest zijn, maar de neerslag viel in zo’n korte tijd dat straten onder water liepen en dat de neerslag direct in het riool verdween. De natuur en de landbouw hadden er weinig aan.

Soms waren de buien zo lokaal dat je in de regen stond in de ene plaats en dat het droog was in de plaats ernaast. Mijn collega Jordi Huirne vertelde dat hij in Ede stond bij het station en dat het stortregende. Hij besloot om op de fiets te stappen en richting Wageningen te fietsen. Hij was doorweekt, maar in Wageningen aangekomen was het droog. Je kon nog lang wachten tot het droog zou worden, want de bui regende praktisch leeg boven Ede. Bovendien was het boven Nederland een lichtshow van jewelste. Een goede dag voor de onweerschasers onder ons.

Zomerse dag komt eraan
De eerste zomerse dag van 2019 laat nog steeds op zich wachten, terwijl dat vorig jaar al op 19 april een feit was. De laatste zomerse dag in De Bilt dateert van de uitzonderlijke warme 13 oktober van 2018. Dit jaar zal de eerste zomerse dag plaatsvinden in juni. A.s zaterdag zal de 25 bereikt en overschreden worden in De Bilt, het heeft dan 230 dagen geduurd tussen de laatste en de eerste zomerse dag. In het huidige klimaat valt de eerste zomerse dag gemiddeld op 18 mei en de laatste op 8 september. De periode zonder zomerse dag is dan ook gemiddeld 251 dagen. Dit jaar valt de eerste zomerse dag dus beduidend later, maar doordat de laatste zomerse dag in 2018 zo laat viel, is de tijd tussen de eerste en laatste zomerse dag dus alsnog behoorlijk kort.

Van korte duur
De warmte van dit weekend is van korte duur. Zondag zou het lokaal 30 graden kunnen worden, de eerste regionale tropische dag, maar maandag lijkt het minder warm te worden met veelal 20 tot 25 graden. Voorlopig moeten we dus nog even wachten op een periode van stabiel zomerweer. De eerste officiële zomerse dag wordt dit weekend wel een feit en heel misschien wordt zondag afgesloten met een paar onweersbuien.

Datum: woensdag 29 mei 2019, 13:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Ede, Gelderland, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry