Halve maandsom aan regen gevolgd door tropische warmte

28/05
2019
Stevige regen- en onweersbuien hebben op meerdere plaatsen meer dan een halve maandsom aan regen gebracht. Zo viel in Stellendam tot nu toe 39 mm, in Hellevoetsluis en Wolphaartsdijk 30 mm en in Herwen 29 mm. Normaal valt in de hele meimaand gemiddeld over het land 61 mm. Komende dagen wordt weinig regen verwacht en zondag schiet het kwik omhoog naar 24 tot 30 graden.

De regen komt gelegen, want het landelijk neerslagtekort was dit voorjaar tot vandaag oplopen naar 88 mm en daarmee is het tekort twee keer groter dan normaal eind mei. Vanmiddag valt vooral in het zuidoosten nog flink wat regen. Het noorden doet niet mee met de buien, daar is het droog en vrij zonnig. De buien trekken vanavond weg en voorlopig wordt weinig nieuwe neerslag verwacht.

Nachtvorst op komst
Voordat we de zomerse warmte ingaan moeten we nog één koude nacht door. De temperatuur zakt vannacht landinwaarts naar 1 tot 5 graden en aan de grond komt het zelfs hier en daar tot een paar graden vorst. Aan zee is het minder koud.

Morgen verloopt droog met zonnige perioden. Met 16 tot 19 graden is het een paar graden warmer dan vandaag.

Dipje tijdens Hemelvaartsdag
Uitgerekend donderdag, Hemelvaartsdag, bereikt een zwakke storing ons land. Het is overwegend bewolkt en tijdens de ochtenduren kan wat lichte (mot)regen vallen. Veel stelt het niet voor, maar dauwtrappers worden wel aangeraden een regenjas mee te nemen.

Ondanks de beperkte hoeveelheid zon wordt het toch gemakkelijk 20 graden in het binnenland. Ook vrijdag is er veel bewolking en maakt vooral het noorden kans op een spat. Het wordt nog wat warmer met 21-23 graden en daarmee doet het zelfs wat broeierig aan. Aan de kust is het iets frisser.

Zomers weekend met mogelijk de eerste tropische dag van 2019!
In het weekend stroomt tijdelijk hele warme lucht vanuit Spanje richting West-Europa. In het binnenland van Portugal en Spanje wordt het met gemak 35-38 graden en ook Frankrijk gaat zaterdag op grote schaal naar 30 graden. Zondag bereikt deze hitte ook ons land.

Zaterdag verloopt droog, maar start wel met enkele wolkenvelden. Tijdens zonnige momenten wordt het in de middag 18 graden op de Wadden en 20 tot 26 graden in het binnenland. Met voldoende zon zou het in Brabant of Limburg al 27 of 28 graden kunnen worden.

Zondag wordt het nog veel warmer met circa 25 graden in het Waddengebied en 26-29 in de rest van het land. In Limburg, Brabant, Gelderland en de regio Twente wordt het mogelijk tropisch warm met 30 graden. Voor Noord-Limburg staat nu zelfs 31 graden uit.

Als De Bilt de 25 graden haalt, hebben we de eerste officiële zomerse dag van 2019 binnen en deze valt laat. In het huidige klimaat gebeurt dit gemiddeld op 18 mei.

Ondanks de vrij late eerste zomerse dag, is de winterperiode zonder zomerse warmte in De Bilt korter dan normaal. Dit komt omdat de laatste officiële zomerse dag van 2019 recordlaat viel, op 13 oktober. De periode zonder zomerse warmte is dit jaar 231 dagen tegen 251 dagen normaal. Opmerkelijk: vorig jaar was die periode bijna gelijk met 233 dagen. De eerste officiële zomerse dag viel toen zeer vroeg op 19 april, maar in het najaar van 2017 viel de laatste zomerse dag in De Bilt al op 29 augustus, eerder dan de gemiddelde datum van 8 september.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.

Datum: dinsdag 28 mei 2019, 15:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Gelderland, Hellevoetsluis, Limburg, Portugal, Spanje, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry