Dappere mede-krijgsgevangene Wim Kan postuum geëerd

28/05
2019
Het was vandaag een bijzondere dag op de kazerne in Oirschot. De commandant van 17 Bataljon Prinses Irene reikte postuum 3 onderscheidingen uit aan luitenant-kolonel Louis Vriesman. Deze in 1961 overleden officier verbleef samen met Wim Kan in verschillende Jappenkampen. Hij betekende veel voor de carrièrestart van de cabaretier.

Met ceremonieel eerbetoon kende Defensie Vriesman het Mobilisatie Oorlogskruis, het Ereteken Orde en Vrede en het Nieuw-Guinea Kruis toe. Zijn zoon, die óók officier werd, nam de onderscheidingen in ontvangst.

Orde en rust

Als KNIL-officier zat Vriesman bijna 3,5 jaar in krijgsgevangenschap. Hij was onder meer geïnterneerd in het Tjimahi-treinkampement op Java. Daar was hij verantwoordelijk voor de orde en rust. En hij leerde er Wim Kan kennen.

Burma Dagboek

In zijn Burma Dagboek 1942-1945 noemt de cabaretier Vriesman meerdere keren als degene die hem hielp in het kamp te blijven optreden. “Gisteravond groot succes gehad met de voorstelling. Bijna 300 man binnen. Overste Vriesman + staf. Vele complimenten.” Vriesman en Kan werden later ook tewerkgesteld in de beruchte Birma-kampen.

De commandant van 17 Bataljon Prinses Irene (r) overhandigt een onderscheiding aan kolonel der mariniers b.d. Eric Vriesman, de zoon van Louis Vriesman.

Dappere en kleine overste

Overste Vriesman wordt ook aangehaald in het wetenschappelijke werk De Verre Oorlog van  prof. Nicolaas Beets. Die noemt hem “een dappere en kleine overste die de leiding had over een treinkampement, voordat hij op transport werd gesteld naar Burma.”

Nieuw-Guinea

Na de oorlog, in 1949, ging Vriesman als landmachtoverste ook nog naar Nieuw-Guinea. Het bataljon waarvan hij toen commandant was, viel onder het Regiment Prinses Irene.

Louis Vriesman keerde in 1951 terug naar Nederland. De teller van zijn diensttijd in de tropen staat dan op 39 jaar, een uitzonderlijk lange periode.

Datum: dinsdag 28 mei 2019, 16:24
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Indonesi, Java, Kampen, Noord-Brabant, Oirschot, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry