De week van Game of Thrones, zelfrijdende rugzakken en blozende speakers

25/05
2019
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Wat we van de flop van Game of Thrones kunnen leren over de impact van technologieOké ik geef het toe: ik heb nog nooit een seconde van Game of Thrones gezien. Maar Zeynep Tufekci heeft met haar stuk in de Scientific American drie dingen bij mij voor mekaar gekregen. Ten eerste snap ik nu nog beter waarom ik The Wire zo\'n meesterlijke tv-serie vond. Ten tweede maakt ze het inzichtelijk waarom het voor ons zo moeilijk is om de impact van technologie te begrijpen. En ten derde maakt ze me toch stiekem een beetje nieuwsgierig naar de tv-hit. Ze doet dit door een onderscheid te maken tussen verhalen vertellen op een ‘sociological’ manier en op een ‘institutional’ manier. De laatste seizoenen is Game of Thrones blijkbaar verschoven van een institutioneel perspectief naar een individueel perspectief. En dat laatste psychologische perspectief is nooit voldoende om sociale veranderingen echt te begrijpen. Tufekci schrijft:

It’s reasonable, for example, for a corporation to ponder who would be the best CEO or COO, but it’s not reasonable for us to expect that we could take any one of those actors and replace them with another person and get dramatically different results without changing the structures, incentives and forces that shape how they and their companies act in this world.

The Real Reason Fans Hate the Last Season of Game of Thrones (Zeynep Tufekci/Scientific American Blog Network)

Aan de encryptie allemaalAl een paar weken link ik hier naar de geopolitiek, handelsoorlog en bedrijfsspionage rondom Huawei. Ot van Daalen (mijn voorganger als directeur van Bits of Freedom) heeft in een opinie voor de Volkskrant de juiste analyse. Het is niet alleen Huawei dat een probleem zou kunnen zijn, maar al onze IT-infrastructuur is niet te vertrouwen. De enige manier om ervoor te zorgen dat jouw communicatie privé blijft is om vol in te zetten op versleuteling. Dan maakt het minder uit of de tussenstations van jouw berichtenverkeer veilig zijn en moet de ‘tegenstander’ jouw apparaat hacken om je communicatie te kunnen lezen.

Óók soft- en hardware die niet uit China komen zijn notoir onveilig. Hacken is het probleem, niet Huawei (Ot van Daalen/De Volkskrant)

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Ik zou blozen als ik het zou kunnenVolgens UNESCO versterken digitale assistenten zoals Apple\'s Siri en Amazon\'s Alexa bestaande genderstereotypen. Uit hun rapport:

Because the speech of most voice assistants is female, it sends a signal that women are obliging, docile and eager-to-please helpers, available at the touch of a button or with a blunt voice command like ‘hey’ or ‘OK’.

Het is voor mij dan ook geen verrassing dat volgens een maker van Microsoft\'s Cortana minstens 5% van de interacties met dit soort technologie seksueel getint zijn. UNESCO concludeert dat het heel belangrijk is dat we veel bewuster nadenken over hoe we onze technologie genderen, en vooral wie dat doet.

Digital assistants like Siri and Alexa entrench gender biases, says UN (Kevin Rawlinson/The Guardian)

I`d blush if I could: closing gender divides in digital skills through education (UNESCO)

Drie lessen na een jaar van Europese privacyregelsOnze Poolse medestrijder Katarzyna Szymielewicz heeft samen met mijn oud-collega Janneke Sloëtjes keihard gevochten voor de nieuwe Europese privacyregels, de AVG. Nu de AVG een jaar oud is zet Szymielewicz op een rijtje wat ze over de wet en de bescherming van persoonsgegevens geleerd heeft in die periode. Ze merkt dat de toezichthouders in de verschillende EU-landen nog onvoldoende met elkaar samenwerken. Ze vindt dat het tijd wordt dat we gebruiker van het internet centraal stellen en dat deze echt wat te kiezen krijgt. En ze is ervan overtuigd dat we de technologie alleen kunnen repareren als we de technologie kunnen begrijpen.

Will the GDPR serve its purpose? Three difficult lessons after its first year (Katarzyna Szymielewicz/Panoptykon Foundation)

De Libris Literatuur Prijs winnaarTot slot een boekentip. Rob van Essen heeft niet voor niets de Libris Literatuur Prijs gewonnen: hij kan fantastisch schrijven. De roman zit slim in elkaar en speelt zich af in een nabije toekomst waarin er een basisinkomen is en waar zelfrijdende auto\'s (en rugzakken) en zorgrobots gemeengoed zijn. Naast dat het een boek is over de zorg van een zoon voor zijn dementerende moeder, en over schrijven en de verbeelding, is het ook een boek over schimmige surveillance door geheime diensten en geestelijke manipulatie. Van Essen heeft een aantal onvergetelijke scenes opgeschreven. Echt een aanrader dus.

De goede zoon (Rob van Essen/Atlas Contact)

Datum: zaterdag 25 mei 2019, 01:12
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: China

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry