Smeltwater onderweg

24/05
2019
De zomer staat voor de deur, maar in de Alpen is het nog volop winters. Het smeltwater komt in de loop van de week onze kant op.

Een actief lagedrukgebied trok begin van deze week vanuit de Alpenregio noordwaarts over Duitsland en liet veel neerslag achter. In de Duitse laaglanden kwam een flinke plens regen omlaag en kwam het regionaal tot wateroverlast. In de bergen viel de neerslag op grote schaal nog in de vorm van sneeuw. Op de Zugspitse in Duitsland viel zelfs een recordhoeveelheid sneeuw en daar lag in de loop van de week een sneeuwdek van bijna 6 meter dik! Ook in de Alpen ligt regionaal een flink pak sneeuw. Zodra dit begint te smelten zullen de waterstanden in o.a. de Rijn gaan stijgen. Ook bij ons. Het is best bijzonder. Het is eind mei en in diverse delen van de Alpen gingen deze week de pistes weer open. Vaak gratis, want het seizoen is eigenlijk al afgelopen, maar deze kans kon men toch niet laten liggen. Het sneeuwdek lag er prachtig bij, vooral in de gebieden boven 2000 meter, maar soms ook in de

lagergelegen gebieden.

Intense neerslag
Regionaal kwam het echter ook tot enorme (water)overlast. Met het noordwaarts wegtrekken van het lagedrukgebied en daarmee ook de intensieve buien, werd daarna zeer vochtige lucht vanuit Duitsland tegen de noordkant van de Alpen geblazen. Vooral in Zuid-Duitsland en Zwitserland viel toen wederom veel neerslag, lokaal zo’n 130 millimeter binnen 24 uur. Omgerekend is dat 130 liter water per vierkante meter en met de neerslag van de dagen ervoor erbij kwam het op sommige plaatsen zelfs tot circa 200
millimeter. Dit soort hoeveelheden vallen bij ons gemiddeld genomen in 3 maanden.

Golf smeltwater

In de bergen ligt al dat water nu als zijnde een sneeuwlaag op de toppen, maar zodra warmere lucht binnen sijpelt, wat nu al gebeurt, zal de sneeuw gaan smelten en stroomt een enorme hoeveelheid smeltwater o.a. de Rijn in. Vooral in de Bovenrijn en de Neckar levert dat extra veel water op en daar zijn de afvoerwaarden nu al erg hoog. Naar verwachting stijgt de temperatuur vandaag en ook de komende dagen tot ruim in de 20 graden en ook in de bergen gaat het kwik flink omhoog.

Bij ons valt het mee
De luchtdruk is in die omgeving nu wat gestegen en het is er grotendeels droog, maar in de Bovenrijn heeft zich inmiddels een flinke hoogwatergolf ontwikkeld en die beweegt zich de komende dagen via Midden-Duitsland ook onze kant op. Onderweg valt er echter niet heel veel meer bij, dus eenmaal in Nederland zal het geen golf meer zijn, maar naar verwachting een verhoging van 2,5 meter bij Lobith.

Dit weekend hoogste waterstand
Afgelopen woensdag werd in Lobith, nabij de Duitse grens, het laagste punt bereikt en daarna is het waterpeil gaan stijgen. Waarschijnlijk wordt dit weekend de hoogste waterstand bereikt. In de nacht van zaterdag op zondag wordt een stand van iets boven 11 meter verwacht. De laagste delen van de uiterwaarden zullen daardoor iets onder gaan lopen.

Datum: vrijdag 24 mei 2019, 15:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Limburg, Noord-Holland, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry