Bijleveld: Defensie dankzij TNO in Champions League innovatie

23/05
2019
“Defensie zonder TNO is toch een beetje als Ajax zonder Frenkie de Jong. Een speler die zorgt voor de nodige creativiteit, die altijd vooruit denkt.” Minister Ank Bijleveld-Schouten roemde vandaag de innige band tussen de krijgsmacht en 1 van Nederlands meest gerenommeerde kennisinstituten. Ze deed dat bij de opening van de vernieuwde locatie TNO-Ypenburg.

De vooruitziende blik van TNO is goed zichtbaar in de nieuwbouw. Zo is er een laboratorium gericht op bescherming tegen laserdreigingen.

Een andere koploper in zijn soort is het nieuwe ballistische testcentrum voor het uittesten van bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsuitrusting van militairen. Het beschikt onder meer over een schietbaan voor kleinkalibermunitie om producten als kogelwerende vesten en helmen te testen. Verder heeft de vernieuwde plek een laboratorium dat zich richt op explosievendetectie.

Stap voor blijven

Door vooruit te denken, stelt TNO zijn medespelers, onder wie Defensie, in staat om tegenstanders een stap voor te blijven. Bijleveld: “Zo’n speler laten wij niet gaan. Daar investeren we juist in. In de Defensienota hebben we aangekondigd extra te investeren in kennisopbouw, technologieontwikkeling en innovatie.”

De geschiedenis leert dat het cruciaal is om alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen. Dat laatste wordt steeds moeilijker, stelde Bijleveld: “Want we leven in een tijdperk van technologische ontwikkelingen die zich snel opvolgen. Dat betekent dat ook wij ons constant moeten aanpassen om die vijand vóór te blijven. Om aangehaakt te blijven bij nieuwe ontwikkelingen is de samenwerking tussen Defensie en TNO cruciaal.”

Unieke radartechnologie

Daarbij doelde de minister naar eigen zeggen met name op de gebieden kunstmatige intelligentie, cyber en robotica. Door hiervoor samen met de industrie en kennisinstellingen defensietoepassingen te ontwikkelen.

Dit in combinatie met het versterken van traditioneel sterke Nederlandse industrieën zoals marinebouw en radartechnologie. Als voorbeeld noemde de minister de geïntegreerde sensormast die marineschepen een 360-graden-beeld geeft van zee- en luchtruim. Die is ontwikkeld door Thales Nederland, TNO en Defensie. Bijleveld: “Dat is in een notendop waar we voor gaan.” 

Datum: donderdag 23 mei 2019, 20:17
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry