Ecoduct toont gevolgen van de zomer van 2018

16/05
2019
De lange warme zomer die maar niet ophield. Dé typering van vorig jaar mei tot en met diep in het najaar. De temperaturen bleven hoog opklimmen, serieuze neerslag bleef achterwege en het land werd dorrer en dorrer. De komende maanden en jaren kunnen we geleidelijk de balans opmaken van zo’n extreme zomer. En kunnen we zien hoe lang de gevolgen nadreunen. In onze weerverhalen zullen we hier ook bij tijden aandacht aan besteden.

Tuintje toont hittebestendige soorten
Wie zelf een beetje oplet, kan al her en der wat conclusies trekken. In de tuin kon je waarnemen welke planten geschikt zijn voor het Zuid-Franse klimaat en welke meer gebaat zijn bij een gematigd en wisselvalliger zomerbeeld. De hop deed het goed, rozemarijn kon alle hitteklappen prima opvangen en ook lavendel bleef fier overeind en hommels en bijen aantrekken. Varens, een deel van de hortensiasoorten en ondiep wortelende boompjes waren minder frivool. Ook heel wat grasmatten verwerden gaandeweg de zomer tot een geelbruin plakkaat harde stekels.

Gevolgen van ondiep wortelen zag je ook op een paar ecoducten op de Veluwezoom. De begroeiing stond er aan het einde van de zomer van 2018 uitermate slecht bij. Het deed vermoeden dat de hitteklap weleens erg hard geweest kon zijn. En nu, in de loop van mei, lijkt het dat er inderdaad een deel ter ziele is gegaan. Het ecoduct bij Terlet is een doods hoopje bomen in een groen geworden omgeving. En ook een deel van de bomen langs de weg heeft de hete en droge zomer niet overleefd.

Oversteek met weinig beschutting
Het ecoduct over de A50 ten noorden van Arnhem, is opengesteld in 1988 en behoort tezamen met de grote wildwissel een paar kilometer verderop, de Woeste Hoeve, tot het oudste ecoduct van Nederland. Deze oversteek verbindt twee natuurgebieden; Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud. Een niet ver van de opgang gelegen wandelpad laat zien hoe druk dit ecoduct belopen wordt door wild: Er gaan heel veel pootjes en heel veel wildwisseltjes naar het ecoduct.

Beschutting op de oversteek vindt het wild voorlopig niet. Wie aan komt rijden over de A50 of over het ernaast gelegen fietspad, ziet dorre staken staan. Het oogt kaal, terwijl het voorjaar volop op dreef is. Dichterbij gekomen ontluikt er wel íets van groen tussen de dode takken. Er zijn wat twijgen die het nog doen, stukjes van de bomen die een groen waasje geven, maar het is behelpen.

Dat de bomen het grotendeels niet overleefd hebben zal een combinatie van veel zonneschijn, zeer hoge temperaturen en gebrek aan neerslag zijn geweest. De hoeveelheid grond waarin de bomen wortelen is beperkt en wortels kunnen niet doorzoeken naar water dat dieper in de grond kan zitten. Tel daarbij op dat het hier op de Veluwezoom allemaal zandgronden zijn en het ecoduct ook met zandgrond is belegd, en de misère is compleet. De klap van de zomer van 2018 was te hard voor de relatief kleine bomen om deze te boven te komen.

Langs A50 ook dode bomen
Tegen het einde van de zomer van vorig jaar ontwikkelden zich steeds meer herfstachtige taferelen. Heel wat bomen hadden het zo zwaar dat ze ter plekke verdorden. Ze gingen niet in herfststand of in herfstkleuren, nee ze droogden letterlijk uit. Vooral loofbomen, die met hun bladerdek een zeer grote verdamping hebben, viel dat lot ten deel. Naaldbomen bleven over het algemeen beter beschermd tegen uitdroging.

Niet alleen het ecoduct bij Terlet zag er in de late zomer triest uit, ook de bomen langs de rand van de snelweg nabij het ecoduct verdorden waar je bij stond. En nu, half mei, het moment dat de groene sappigheid tevoorschijn komt, is dat bij een deel van die bomenrij niet aan de orde. Het groene wordt afgewisseld door het verdorde.

De droogtemonitor van het KNMI vertelt ons dat het op dit moment droger is dan vorig jaar rond deze tijd. De weerkaarten laten voorlopig geregeld enige neerslag passeren en de temperaturen zijn veelal gematigd. Dat is op zich prettig nieuws voor de nog herstellende natuur. Hetgeen nu verdord en droog is zal er geen baat meer bij hebben, maar de begroeiing die de klap van vorig jaar nog aan het te boven komen is, zal hopelijk wel profiteren van een gematigdere weerperiode.

Bronnen: MeteoGroup

Datum: donderdag 16 mei 2019, 14:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry