Rondje Europa: van snikheet Spanje tot kil Italië

15/05
2019
Tot nu toe verloopt de maand mei in eigen land beduidend kouder dan normaal met zo nu en dan de nodige wisselvalligheid. Hoe ziet het weer er in de rest van Europa uit en wat zijn de verwachtingen? Laten we eens een rondje door Europa doen.

Frankrijk
Ook in een groot deel van Frankrijk is het dankzij het hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië rustig en zonnig lenteweer. Kijken we naar het weerbeeld voor Parijs dan ziet dat er de komende dagen onveranderd uit. Het is vrij zonnig en de temperatuur stijgt tot rond of iets onder de 20 graden. Net als in eigen land zal ook daar het weerbeeld veranderen. Het wordt wisselvallig en de temperatuur doet dan toch niet echt aan vakantie denken.

Spanje en Portugal
Op het Iberisch Schiereiland is het al geruime tijd zonnig en heet. Lokaal loopt de temperatuur ook morgen nog flink op. In de binnenlanden kan de temperatuur lokaal oplopen tot boven de 37 graden (zie afbeelding). Bijzonder voor deze tijd van het jaar. Ook donderdag blijft het nog behoorlijk warm, maar richting het weekend zal de temperatuur daar gevoelig naar beneden kukelen. Zo zal de maximumtemperatuur op zaterdag nog maar uitkomen op 23 of 24 graden. Om even een voorbeeld te noemen: Madrid komt vandaag en morgen nog uit op 30 tot 33 graden, maar gaat op zaterdag naar amper 20 graden (zie afbeelding). Ook de bewolking neemt wat meer toe en begin volgende week is er zelfs kans op wat regen. Een flinke dip in het zomerweer dus in die omgeving. Hoe zit het dan bijvoorbeeld in het centrale middellandse zeegebied?

Italië
Zo zonnig en warm als dat het in Spanje en Portugal is, zo ‘koud’ en wisselvallig is het in Italië. Ze hebben daar al dagen te maken met een ‘koudeput’ waardoor het juist daar eerder herfst lijkt dan voorjaar. In Rome komt de temperatuur vandaag niet veel hoger uit dan 13 graden met zo nu en dan regen. Richting het weekend lijk het wel iets warmer te worden, maar van stabiel zomerweer is voorlopig nog geen sprake.

De Alpen
Het Alpengebied blijft maar te maken houden met koude-uitbraken en de bijbehorende sneeuwval. De Grossglockner Hochalpenstrasse moest dit jaar twee keer sneeuwvrij gemaakt worden en ging ook later open dan gebruikelijk. Zelfs tot 1200 meter viel de afgelopen dagen nog sneeuw. Duidelijk is dat de lente/zomer nog even op zich laat wachten. Het wordt de komende dagen wel een stuk zachter. Dat betekent echter niet dat het ook lekker, zonnig lenteweer wordt. Net als in grote delen van Europa krijgen ook de Alpenlanden dit weekend te maken met een grootschalig hoogtelaag wat voor onbestendig weer gaat zorgen.

Lente in onverwachte hoeken
Waar moet je dan wel zijn voor zonnig lenteweer? De eerstkomende dagen ziet Scandinavië er bijvoorbeeld prima uit. In Oslo loopt de temperatuur op naar ruim 20 graden met veel zonneschijn. Echter, zal ook het weekend daar geleidelijk de wisselvalligheid toenemen. En vandaag, je verwacht het niet, is het in Schotland flink zonnig en ruim boven de 20 graden. Maar ook daar komt ereen overgang naar veel wisselvalligheid en onbestendig lenteweer, zoals op zo veel plekken in Europa.

Ook wij moeten er aan geloven
Uiteraard kunnen we zelf niet achterblijven. Ook wij ruilen het zonnige weer in voor wat meer wolken en wisselvalligheid. Het zal nog niet direct voor heel veel regen te zorgen. Met name vanaf zondag lijkt het behoorlijk wisselvallig te zijn. Pluspunt is wel de temperatuur. Deze zal op zondag mogelijk de 24 graden aantikken in het zuidoosten. De luchtvochtigheid is hoog waardoor het toch al snel benauwd aan zal voelen. Ook een ideale voedingsbodem voor een aantal stevige regen- en onweersbuien.

Kortom: het zonnige lenteweer laten we de komende dagen los en voor echt zomers weer zullen we nog even geduld moeten hebben.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 15 mei 2019, 11:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Itali, Madrid, Parijs, Portugal, Rome, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry