Tijd om te smeren!

13/05
2019
De afgelopen weken leek het niet echt op lente en sta je er tegelijkertijd ook niet zo bij stil dat het al mei is. Dat betekent ook dat de zon al behoorlijk wat kracht heeft en je dus behoorlijk snel kunt verbranden. Vandaag en de komende dagen is dat zeker iets om op te letten.

Nog iets meer dan een maand en dan hebben we alweer de langste dag van het jaar te pakken. De zon komt iets voor 6 uur in de ochtend op en gaat pas rond 21:30 in de avond weer onder. Met het koele weer van de laatste tijd sta je er niet zo bij stil dat je snel kunt verbranden. De UV-index is in deze tijd al 5 of 6 en dat betekent dat je binnen het kwartier al kunt verbranden. En het gevaarlijke is dat het ook kan gebeuren met 15 graden. De mate waarin je verbrand wordt namelijk niet bepaald door de temperatuur, maar met name door de zonkracht.

Veel zon
Vandaag tot en met woensdag wordt er veel zon verwacht en dat betekent ook goed smeren als je de hele dag buiten bent. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur en dan is het zeker aan te raden om jezelf goed in te smeren. Er staat een noordoostenwind en daarmee wordt niet de meest warme lucht aangevoerd. Maar zoals eerder aangeven speelt de temperatuur hier totaal geen rol in.

Bij water
De komende maanden zal de zonkracht iedere dag dat de zon schijnt hoog zijn en is het dus belangrijk om jezelf goed te beschermen. Uiteraard smeren, maar een goede zonnebril bijvoorbeeld is ook geen overbodige luxe. Let vooral goed op bij het water. Water weerkaatst het zonlicht, waardoor je twee keer zo snel kunt verbranden. De zon brandt ten eerste rechtstreeks op je huid, maar door de weerkaatsing met het water zal het je indirect nog een keer treffen.

Onbestendig
Vanaf donderdag gaat de zon steeds vaker schuil achter bewolking, waardoor het risico op verbranden duidelijk minder wordt. Maar let op, met bewolkt weer kun je ook verbranden. Wel minder snel, maar zeker als je lang buiten bent, kan dat zomaar gebeuren.

Onweersbuien
Met name vanaf vrijdag neemt ook de kans op buien toe. We krijgen geleidelijk te maken met een wat vochtigere en warmere luchtsoort. De temperatuur stijgt dan wel verder door naar 20 tot 23 graden, maar de zon krijgt het steeds moeilijker. De lucht is onstabiel en er is veel vocht voorhanden. Dat zal betekenen dat met name in de middag lokaal fikse regen- en onweersbuien kunnen voorkomen. Voor details is het in dit stadium nog te vroeg, maar de eerste signalen voor een aantal flinke zomeronweders zijn wel duidelijk aanwezig in de kaarten. Tot die tijd is het nog even genieten van een paar mooie, zonnige lentedagen. En vergeet het niet he: goed smeren!

Datum: maandag 13 mei 2019, 10:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry