Frisse maar zonnige moederdag

11/05
2019
In 2016 zaten velen te barbecuen op moederdag, vorig jaar was het vooral nat. Deze editie ziet er best vriendelijk uit.

Moederdag valt natuurlijk niet elk jaar op dezelfde datum, maar op de tweede zondag in mei. De normale waarden voor wat betreft de temperatuur in deze tijd van het jaar zijn ruim 17 graden overdag en ruim 8 graden in de nacht. Dat gaan we dit keer bij lange na niet halen.

Koud
We hebben al langere tijd te maken met ‘te’ lage temperaturen, en dat verandert op Moederdag niet. Het wordt zelfs weer een paar graadjes kouder: in het uiterste noorden niet meer dan 11 graden, in het zuiden / zuidoosten halen we de 14 misschien nog. De ochtend zal zeker fris zijn, want vannacht is het flink helder en dan kukelt het kwik weer richting het vriespunt, regionaal zal het aan de grond wel weer gaan vriezen. Omdat de minimumtemperatuur pas rond een uur of 5 in de nacht wordt bereikt, is zeker voor de vroege vogels een dikke jas nog echt wel aan te raden.

Ontbijt op bed
Er trekt zondag wat lage bewolking over het land, vanuit het noorden. Op een enkele plek kan er dan eventjes wat gespetter naar beneden komen. Het ziet ernaar uit dat dit voornamelijk in de ochtenduren zal zijn. Geen enkel probleem dus als het ontbijt op bed wat langer uitloopt.

Tussen de wolken door krijgt de zon toch flink wat ruimte. Met name later op de dag zal het steeds zonniger worden. Met de wind valt het ook mee. Al brengt de noordwester wel die koelere lucht mee, hij is morgen zwak tot hoogstens matig. Best een vriendelijk weertje al met al, en een prima dag voor een moederdag-uitstapje.

En dan?
Zondag is tevens de eerste dag van een langere droge en vrij zonnige periode. De nachten verlopen voorlopig nog helder en koud. Overdag trekken de komende dagen vaak wat wolkenvelden over, maar steeds krijgt de zon vrij uitgebreid de ruimte. En uiteindelijk, in de tweede helft van komende week, zien we (eindelijk) ook de temperaturen weer opkrabbelen tot normale waarden. Woensdag komen we voor het eerst weer op grote schaal op die ‘normale’ 17 graden uit.

Twintigers onderweg
En het gaat nog verder. Langzaam maar zeker buigt de hardnekkige noordelijke stroming waar we inzitten, om naar meer oostelijke richting. Elke dag een beetje verder. Daarmee kan warmere lucht ons weer bereiken. Het ziet ernaar uit dat we vanaf woensdag elke dag een graadje hoger uitkomen. De twintigers komen weer in zicht en het volgende weekend zal met 20 tot 22 graden heel anders aanvoelen dan nu. Wel nemen rond die tijd de neerslagkansen weer wat toe, al zijn het vooralsnog kleine hoeveelheden.

Het is nog ver vooruit, maar veel modellen laten de temperatuurstijging doorzetten tot diep in die week daarna. Een enkele gaat zelfs voor 25 graden, rond 23 mei. Of dat uitkomt is nog maar de vraag, maar voor degenen die naar warmere tijden snakken: het is in aantocht.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 11 mei 2019, 13:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry