Gierzwaluwen zijn binnen, nu het lenteweer nog

10/05
2019
Met de noordelijke winden van de afgelopen tijd hadden de gierzwaluwen moeite om in grote getalen naar ons land te komen. Vaak zijn de groepen gierende sikkels er al op 30 april, nu moesten we in Arnhem wachten tot 9 mei. Uitzonderlijk laat! Maar ze zijn er, en dat betekent dat de lente in volle gang is. Zij het in een andere ‘gang’ dan vorig jaar. Toen begon de zeer lange periode met hogedrukgebieden. Momenteel liggen hogedrukgebieden ook dichtbij, maar niet op de plek voor warme en zonnige weersomstandigheden.

Mei 2018 was zonnig en warm
Vorig jaar was mei de warmste meimaand in minimaal 300 jaar. De gemiddelde temperatuur (dag en nacht) kwam op maar liefst 16,4 graden uit, tegen 13,1 graden normaal. Essentieel waren de aanwezige hogedrukgebieden.

De belangrijkste hogedrukgebieden vormden zich steeds boven Scandinavië en leidden daardoor tot oostelijke winden bij ons. Droge, aflandige winden. Vanaf de noordelijke oceaan, vanuit de hoek van Zuid-Groenland, schoven wel bij tijden lagedrukgebieden (gevoed door koude bovenluchten) richting West-Europa, maar deze zwiepten uiteindelijk meestal ver noord langs óf trokken over het zuiden van Europa. Het hogedrukgebied boven de Azoren stak vlak achter zo’n lagedrukzone wel snel zijn tentakels noordwaarts uit, waardoor in Nederland het voorjaar vrolijk door kon gaan.

Mei 2019, de zon maakt het warm
Deze maand is nog maar tien dagen op dreef, maar heeft tot nu toe nog geen warmte kunnen brengen. Er ligt wel vaak een hogedrukgebied in de buurt, maar op de verkeerde plek. Deze bevond zich de laatste tijd, en ook komend weekeinde, ten westen van ons. Aangezien de wind rechtsom om een hogedrukgebied heen waait, komt de bries steeds uit de noordelijke hoek. En die is nogal kil. Bovendien zijn er in de hogere luchtlagen diverse bellen met koude lucht onze kant opgekomen, wat resulteerde in diverse buien.

Gelukkig komt de hogedrukkern dit weekeinde dermate dicht tegen onze kust aan te liggen, dat veel regio’s meerdere droge dagen tegemoet gaan. Desondanks blijft de temperatuur uitermate bescheiden. Zowel zaterdag als zondag is het met 13 of 14 graden wel bekeken. Dat laat onverlet dat het ín de zon een heel stuk warmer aanvoelt. De kracht van de zon is sterk, zo half mei, en dat maakt dat het verschil tussen een schaduwplek en een zonplek groot is.

Tot nu toe staat mei op een schamele gemiddelde temperatuur van 8,5 graden. Wil de maand op ‘normaal’ uitkomen, dan zullen we snel oostelijke of zuidelijke winden moeten krijgen waardoor er warme lucht onze kant wordt opgestuwd.

Wat staat er op de langere termijn te gebeuren?
Het ziet ernaar uit dat het hogedrukgebied dat vlak tegen onze kust aan komt te liggen in de loop van de komende week locatie kiest boven Noord-Scandinavië . Het betekent dat de wind veel meer over land dan over zee komt en dat ook de koude oorsprong wordt ontkoppeld. De verwachte maxima gaan dan ook aardig oplopen en op vrijdag 17 mei moet er weer eens een twintiger mogelijk zijn. Tot en met vrijdag lijkt het daarbij droog te blijven.

Het lijkt erop dat het hogedrukgebied vervolgens weer wat meer noordwestwaarts koerst, helemaal richting Noord-Scandinavië. Daarmee staat de weg open voor bellen met koude lucht die nu en dan ook over de Benelux en de landen rondom ons schuiven. Aan de grond kan dat dan tot wat buien leiden. De wind komt uit variabele richtingen, maar vaak met een noordcomponent. Al met al zou je kunnen spreken van redelijk vriendelijk en groeizaam lenteweer. Met middagtemperaturen ergens tussen 16 en 21 graden. Een uitschieter in maximumtemperatuur is daarin mogelijk, zeker als de zon even voluit schijnt in de middag.

Als je nog verder kijkt, naar de zomer, dan zijn er ook weer interessante signalen. Op onze business to business website is de zomerverwachting te lezen, met de spannende titel: ‘first signs of a boiling summer’. Warm en droog, dat lijkt de trend te zijn. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, daar zijn heel veel vergelijkingen en mondiale ontwikkelingen (bv in zeewatertemperaturen) in meegenomen. Een grote spannende factor is momenteel nog de exacte ligging van het hogedrukgebied. Komt het wat meer over West-Europa te liggen, dan krijgen warme en droge winden weinig kans. We houden je uiteraard hier op de hoogte van de inzichten.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI.

Datum: vrijdag 10 mei 2019, 13:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Gelderland, Groenland, Leiden, Noordelijke, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry