Middendorp spoort OVSE aan te werken aan veilige toekomst voor nazaten

09/05
2019
Er is behoefte aan een beter conventioneel wapenbeheersingsregime. Een informele werkgroep voor gestructureerd dialoog van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakt zich daar hard voor. De eerste bijeenkomst onder Nederlands voorzitterschap was vandaag in Wenen. Het enige forum waarbij ook Rusland is vertegenwoordigd, werd geopend door voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Archieffoto: Middendorp als CDS in de periode juni 2012 - oktober 2017.

Hij gaf vanuit zijn militaire ervaringen inzicht op het huidige veiligheidsbeeld in Europa. Hij noemde de grootschalige oefeningen die zich op Europese bodem afspelen, “met duizenden troepen. Soms zelfs zonder nauwelijks een waarschuwing vooraf. We zien confrontatie.”

Waarom?

Wat Middendorp betreft is de gestructureerde dialoog mogelijk meer dan ooit nodig. Toezeggingen van de OVSE-lidstaten, vastgelegd in verschillende documenten, worden immers herhaaldelijk geschonden. “Waarom laten we deze al lang bestaande overeenkomsten uithollen?”, vroeg hij zich af. “Waarom laten we onze gemeenschappelijke Europese veiligheidsarchitectuur uithollen? Dit is wat wij delen, dit is wat ons verbindt."

Eerlijke dialoog

De generaal b.d gaf ook zijn visie over het drastisch veranderde wereldbeeld en politieke verschuivingen. Hij  drong  erop aan gezamenlijke (politieke) geschillen opzij te zetten en vooral te focussen op het beschermen van gemeenschappelijke belangen. Verder pleitte hij voor open en eerlijke dialoog om begrip en wederzijds vertrouwen te bouwen en terug te winnen. Dit met respect voor elkaars veiligheidsbelangen en culturele achtergronden.

Veilig houden

Middendorp riep op leiderschap te tonen en lering te trekken uit de geschiedenis. “Zodat we Europa en onze samenlevingen, onze mensen, onze families veilig kunnen houden in een minder veilige wereld.” Daarnaast hoopt hij te komen tot een meer zekere en veilige toekomst voor nazaten.

Na zijn toespraak bespraken de 57 lidstaten de mogelijkheden tot transparantie-vergroting, risicoreductie en het voorkomen van incidenten.

De politiek-militaire zogenoemde Informal Working Group on a Structured Dialogue heeft een mandaat van Buitenlandse Zaken en wordt ondersteund door Defensie.

Datum: donderdag 9 mei 2019, 13:47
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Oostenrijk, Rusland, Wenen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry