Twintigers, dertigers, veertigers?!

08/05
2019
Weet je nog, die paar dagen strandweer in april? Het is deze dagen ver te zoeken. Voor echt zonnig en warm weer moeten we een stuk verder vooruit, of wat verder van huis kijken. Aangezien veel mensen langzamerhand wel beginnen te verlangen naar de zomer, gaan we dat maar even doen.

Al voelen wij er nu nog niet al te veel van, maar langzaam maar zeker is de zomer al aan het binnensijpelen in Europa. De temperaturen lopen op, zij het met horten en stoten.

Golfbewegingen
Met golfbewegingen, liever gezegd. Net zoals er af en toe een bel met koude poollucht naar ons afzakt, raakt er ook regelmatig wat Noord-Afrikaanse woestijnwarmte bij ons in het noorden verzeild. Vanaf het weekend gaan we daar weer wat van meekrijgen, maar daarover later meer.

Twintig, dertig
Bij landen als Oekraïne, Wit-Rusland of Moldavië denk je misschien niet meteen aan zomerse taferelen. Toch werd het in die regionen deze week al een paar dagen ruim boven de 20, soms zelfs meer dan 25 graden. Dat is niet eens zo bijzonder, want een land als Oekraïne bijvoorbeeld, kent in wezen een heel droog en warm klimaat in een groot deel van het land. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt daar in de zomermaanden zo’n 5 graden hoger dan bij ons.
Ook wat dichter bij huis, zoals in Oostenrijk en Slovenië, gaat men de komende dagen weer een paar keer de 20 graden overschrijden. Daar komt net even een hoekje warmere lucht naar boven golven.

Veertig?
Een veel grotere golf warme lucht gaat de komende dagen in Spanje voor flink hoge temperaturen zorgen. Spanje kennen we natuurlijk wél als een echt warm land. Die reputatie gaat goed waargemaakt worden, want dit weekend gaat daar waarschijnlijk voor het eerst dit jaar de 35 graden aangetikt worden. Even leek het erop dat een enkele plek zelfs richting de 40 graden zou gaan – toch uitzonderlijk voor begin mei. Het is de vraag of dat echt gehaald wordt, maar heet wordt het zeker.

Hogedrukweertje
Diezelfde bel warme lucht gaat ook bij ons voor wat meer warmte zorgen. Vanaf het weekend komen wij onder invloed van een hogedrukgebied te staan, dat een paar dagen in onze buurt blijft hangen. Voor ons betekent dat een periode met droog, vrij zonnig en rustig weer. Eerder deze week leek het erop dat ook de temperatuur bij ons weer richting de 20 graden zou gaan, maar die verwachting is inmiddels weer iets bijgesteld. Iets warmer wordt het wel, met in de loop van de week 17 of 18 graden. Dan zitten we tenminste weer op normale waarden voor deze fase van mei.

Voorlopig moeten we het nog even met iets lagere temperaturen doen, en af en toe wat regen. Na vandaag lijkt de meeste neerslag overigens wel voorbij, op een paar buien na. We gaan de zon weer wat vaker zien. En uiteindelijk komt de zomer er vanzelf.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 8 mei 2019, 13:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Leek, Oostenrijk, Rusland, Spanje, Wit Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry