Tornadoseizoen van start

07/05
2019
Amper een week geleden kwam het relatief dichtbij ons, in het zuiden van Roemenië, nog tot een immense tornado, waarbij 12 mensen gewond raakten. Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was het afgelopen week goed raak. In de Amerikaanse staat Texas kwam het tot talrijke zware onweersbuien, waarbij ook enkele tornado’s ontstonden die veel schade veroorzaakten.

De meest ideale plek voor het ontstaan van zware onweersbuien is daar waar droge en koude lucht hele vochtige en warme lucht ontmoet. In de Verenigde Staten zijn er meerdere plekken waar dat regelmatig gebeurt, maar de meest bekende is toch wel Tornado Alley, met als meest actieve deel de staten Texas, Oklahoma en Kansas. Koude en droge lucht vanuit Canada botst daar geregeld op hele warme, vochtige lucht die vanuit de Golf van Mexico de Verenigde Staten in trekt.

Ook in Europa komt zo’n zelfde situatie wel eens voor. Warme en vochtige lucht vanuit Afrika en het Middellandse zeegbied wordt noordwaarts geblazen en ontmoet op een gegeven moment koude en droge lucht vanuit noordelijk Europa of Rusland. Op deze manier is ook de tornado in het zuiden van Roemenië vorige week ontstaan. De zware regen- en onweersbuien lieten bovendien veel regen los en in de berggebieden ook een flink pak sneeuw. Regionaal zelfs tot een halve meter.

Windschering
Tornado’s ontstaan dus uit zware onweersbuien, zogenaamde supercells. Gevormd in warme en vochtige lucht, waarbij de temperatuur sterk afneemt met de hoogte. Hoe warmer en vochtiger de lucht, hoe sterker de stijgende luchtbewegingen en hoe zwaarder een bui kan worden met onweer, hagel en windstoten. Voor het ontstaan van een tornado is echter ook windschering nodig, een verandering van windsnelheid en windrichting met de hoogte. Als de windschering voldoende is, kan de hele luchtkolom gaan roteren, inclusief ook de wolk zelf, waarna er een tornado kan ontstaan.

Relatief klein
In principe kunnen tornado’s het hele jaar door ontstaan, mits de omstandigheden ‘goed’ zijn, maar de meeste ontstaan in het voorjaar en dan vooral in de maanden mei en juni. Hun levensduur kan variëren van slechts een minuut tot maximaal een uur. Een tornado zelf is vaak hooguit één of twee kilometer breed en soms zelfs nog minder, dus ze zijn relatief klein. Het schadespoor kan echter vele tientallen kilometers lang zijn! Helemaal in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden in de Verenigde Staten worden dan ook lang niet alle tornado’s opgemerkt. Europa is over het algemeen veel dichter bevolkt en de kans dat er hier eentje over het hoofd wordt gezien is dan ook vrij klein.

Tornado’s in Nederland

In ons land komen elk jaar wel windhozen voor, de wat minder zware variant van een tornado. Echte zware tornado’s komen bij ons gelukkig niet zo vaak voor. De meest bekende zware tornado is nog steeds die van Chaam en Tricht in 1967, waarbij 5 mensen om het leven kwamen. Maar ook recentelijker kwam het hier nog tot een imponerende tornado. Op 24 augustus 2015 trok er bijvoorbeeld een zware bui over Noord-Holland, waarbij uiteindelijk een tornado ontstond die ook de grond wist te bereiken. Gelukkig zijn er geen doden en gewonden gevallen. Wel werd veel schade veroorzaakt in o.a. Wieringerwerf. En vorig jaar nog, kwam het 20 kilometer ten oosten van Venlo, in het Duitse Viersen nog tot een flinke tornado, waarbij de windsnelheden opliepen tot 223 kilometer per uur. Op de tornadoschaal van Fujita kwam deze tornado in de categorie EF2/EF3. Zelfs voor Amerikaanse begrippen een best exemplaar dus.

Datum: dinsdag 7 mei 2019, 14:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Kansas, Limburg, Mexico, Rusland, Venlo, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry