Pak verse sneeuw in de Alpen op komst

02/05
2019
Vooral aan de noord- en westzijde van de Alpen gaat het vooral dit weekend behoorlijk sneeuwen. Tot in het laagland wordt het vermoedelijk even wit, opmerkelijk voor mei.

Nordstau
Bij ons maar ook in de Alpen wordt koude lucht afkomstig van de Noordpool aangevoerd. Vooral dit weekend wordt deze luchtsoort over de bergketen uitgestort. Dit is sinds het winterseizoen al regelmatig gebeurd en gaf aanleiding tot recordhoogtes aan sneeuw in januari.

Een deel van deze koude lucht strijkt over de Noordzee en hierdoor ontstaan buien. Omdat de lucht zo koud is, valt hogerop, dus ook in de heuvels van Duitsland (smeltende) sneeuw. Op de weg naar de Alpen krijgt de buiige neerslag een extra impuls. Aangezien de heersende luchtstroming precies op de bergketen gericht staat, kan aan de noord- en westzijde door stuwingsneerslag ofwel 'Stau' flink wat sneeuw gaan vallen. De neerslag 'botst' op het Alpenmassief. Vrijdag daalt de sneeuwvalgrens in het westen en noorden van de Alpen naar verwachting naar 1000 tot 1500 meter hoogte. In het weekend passeert de koudste lucht en zakt de grens waar regen overgaat in sneeuw nog lager. Op zaterdag vermoedelijk tot rond 600 meter en zondag zelfs nog iets lager, tot maar liefst 400 meter! Dit is voor mei wel opmerkelijk, maar komt soms voor. In 2006 en 2007 heeft het zelfs begin juni tot op 700 meter hoogte gesneeuwd in Zwitserland. En het Zwitserse Grindelwald had in 2007 op 28 mei zoveel sneeuw dat het toen zelfs van de buitenwereld was afgesneden, zo lezen we op enkele Zwitserse websites.

Overigens, niet overal in het Alpengebied gaat het sneeuwen. Aan de zuidkant van de Alpen, aan de schaduwzijde van de bergen, is het naar verwachting droger met bovendien ruimte voor de zon. Aan deze kant van de bergen vinden dalende luchtbewegingen plaats, de lucht droogt uit, warmt op en dit kan met (wat) zonneschijn maximumtemperaturen van een graad of 20 opleveren. Zoals in het Italiaanse Bolzano, in Zuid-Tirol. Maar in andere gedeeltes van de Alpen kan her en der in totaal meer dan 50 centimeter sneeuw vallen. Zie de kaart.

Sauerland en Harz
In Harz en Sauerland kan het dus ook wit worden. Vooral als de neerslag in de donkere uren valt met dan lichte vorst blijft de sneeuw liggen. Overdag wordt het enkele graden boven nul op de Kahler Asten, maar op de Brocken is het maximum maar 0 graden zaterdag. Veel neerslag wordt overigens niet verwacht; een (dun) sneeuwdekje behoort nog wel tot de mogelijkheden. In de Ardennen lijkt het net iets minder koud te zijn dan in de Duitse heuvels en bergen en is de kans op sneeuw die blijft liggen vrij klein.

Vorig jaar ook nog sneeuw in mei
Ook vorig jaar sneeuwde het in mei in de Alpen, zelfs nog later, namelijk rond 15 mei en de paar dagen hierna. Op de Zugspitze viel 15 mei 2018 rond 30 centimeter sneeuw. Als we naar de hoogste berg van Duitsland kijken, dan ligt hier momenteel nog 4 meter en 50 centimeter sneeuw op het weerstation dat op 2964 meter hoogte ligt. Men begon hier met matige vorst donderdagochtend vroeg. Het minimum was min 6,3 graden. Met de weekendverwachting in het achterhoofd is de kans zeker aanwezig dat het sneeuwdek uiteindelijk oploopt naar 5 meter of nog meer. Op deze hoogte smelt de sneeuw in deze tijd van het jaar sowieso moeizaam en kan het tot in de zomer duren voordat de sneeuw weg is. In de regel zijn de wegen op deze hoogte in de Alpen van eind juni tot september begaanbaar.

In Nederland ook sneeuw?
Ook in het heuvelland van Zuid-Limburg kan op de toppen zaterdag een natte sneeuwbui vallen. In het grootste deel van het land zijn het enkele regen- en hagelbuien, met tussendoor ook zonnige perioden. De wolkenluchten zullen vast om te smullen zijn voor de weerfotografen! De maximumtemperatuur is maar 10 of 11 graden. In een bui is het echter nog kouder. Aan zee bereikt de gure noordwester rond 6 Beaufort. Zondag, Bevrijdingsdag, is de wind minder stevig en valt nog een enkel buitje, maar droge perioden lijken te overheersen met ruimte voor geregeld zonneschijn. Het blijft koud voor begin mei, met een maximum van 9 tot 11, lokaal 12 graden. De nachttemperaturen dalen dit weekend, afhankelijk van windsterkte en opklaringen, tot het vriespunt landinwaarts. Vooral aan de grond kan het dan licht vriezen.

Datum: donderdag 2 mei 2019, 13:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Asten, Bergen, Duitsland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry