Oranjefeesten in missiegebieden

27/04
Oranje tompoucen in de Malinese woestijn. Een Litouwse heildronk op de jarige koning Willem-Alexander. Een Oranjefeest in Mazar-e-Sharif, Afghanistan. Het zijn totaal andere locaties dan het frisse Amersfoort waar de koninklijke familie vandaag langsging. Maar Koningsdag is ook in de missiegebieden niet ongemerkt voorbijgegaan.

Heildronk op de jarige koning in de Castor Bar (Mali).

Oranje drankje

Nederlandse VN-militairen in Gao (Mali) hieven om 10 uur ’s ochtends het glas met daarin een oranjekleurig drankje. Geen echte Oranjebitter uiteraard,  want alcohol in missiegebied is verboden. De commandant stond stil bij de bijzondere band die het koningshuis heeft met de krijgsmacht en militairen op missie in het bijzonder. Buiten ging de temperatuur al richting de 50 graden, in de Castor Bar was het tijd voor oranje tompoucen.

Militairen in Afghanistan salueren tijdens het Wilhelmus.

Meer gebak

Ook in Afghanistan kregen de Nederlanders, die daar deelnemen aan de missie Resolute Support, zo’n gebakje. ‘s Middags was er door de activiteitencommissie een sporttoernooi georganiseerd gevolgd door een barbecue met een prijsuitreiking. Daarna was het tijd voor een Oranjefeest. De Nederlandse militairen en hun internationale collega’s brachten bij aanvang van het feest een heildronk uit op Zijne Majesteit.

Fysieke inspanning tijdens Koningsdagfeest in Litouwen.

Bbq en feest

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen een hart onder de riem van de ambassadeur. Een feestje met familie en vrienden zit er dit jaar niet in, die zijn ver weg. “Dus zijn wij, de Nederlandse bevolking in Litouwen, vandaag jullie familie”, aldus ambassadeur Bonnie Horbach. Daarna was het tijd voor spelletjes, een barbecue en vanavond een feest.

Datum: zaterdag 27 april 2019, 18:45
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amersfoort, Litouwen, Mali, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry