Explosie van groen

27/04
2019
Is het jou ook opgevallen? Bomen en planten zijn in een gigantische groeispurt beland. Het gaat op dit moment ontzettend hard met de aangroei van groen.

Zonlicht en water: de twee belangrijkste ingrediënten voor groei. Zonlicht hebben we in overvloed gehad deze maand, en gelukkig is er nu ook op veel plekken een significante hoeveelheid water naar beneden gekomen. Het resultaat is overal om ons heen te zien. Kijk maar eens naar al die beukenhagen: eergisteren keek je er nog zo doorheen, vandaag zijn het weelderige muren van groen.

Veel bomen, die vaak al voorzichtig wat groene blaadjes produceerden, zijn nu volop aan het uitlopen. In een paar dagen is er een uitbundige hoeveelheid frisgroen bijgekomen. Sommige planten groeien in deze omstandigheden wel 10 centimeter per dag.

Sapstroom
De hoge temperaturen van de laatste tijd hebben daar zeker bij geholpen. Het verschilt natuurlijk per soort wanneer een boom op gang komt. Maar het is belangrijk dat de temperatuur in de diepere grond onder een boom wat hoger wordt, om de sapstroom op gang te brengen. Eén dagje 20 graden is dus niet genoeg. Een mooi stukje zelfbescherming van de natuur.

Neerslagtekort kleiner
Aan warm weer geen gebrek de laatste tijd, maar aan neerslag lange tijd wel. In een paar dagen is er heel wat regen gevallen, op sommige plaatsen tientallen millimeters. Het is mooi te zien in de grafiek van het neerslagtekort van het KNMI: de lijn van 2019 maakt ineens een hele duidelijke knik naar beneden. Een tijd lang zaten we op de route van de allerdroogste jaren. Nu duiken we daar weer onder, en ook in de prognose van de komende weken ziet het er beter uit. Genoeg water in de bodem is er overigens nog niet.

Zondag meer regen
Niet alleen vandaag, ook morgen komt er nog het nodige water naar beneden. In het noordoosten is het het vaakst droog, maar boven het zuiden en zuidwesten hangt morgen langdurig een zone met regen die zich maar langzaam verplaatst. Op die plekken kan weer rond de 5 millimeter vallen. Met temperaturen van 12 of 13 graden is het ook nog steeds aan de frisse kant, al staat er morgen wel een stuk minder wind dan vandaag.

Op maandag blijft het ook niet overal droog. Met name in het oosten van het land valt er in de loop van de dag wat regen. De dagen daarna lijkt het tot neerslag van betekenis even niet meer te komen. Dinsdag en woensdag zien er droog uit, de zon gaat weer wat vaker schijnen en de temperaturen krabbelen weer langzaam op naar een graad of 16 a 17: normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Warmte in de verte
Kijken we nog iets verder vooruit, worden de verwachtingen uiteraard wat onzekerder. Donderdag en vrijdag volgt er nog wat nattigheid bij een korte temperatuurdip. Maar daarna schieten veel berekeningen hard omhoog met de maxima. Een enkeling gaat zelfs voor meer dan 25 graden en volop zonneschijn, zo rondom maandag 6 mei. En hoewel de bomen nog best wat meer regen kunnen gebruiken, voor mensen lijken de papieren voor Bevrijdingsdag voorlopig een stuk positiever dan voor deze regenachtige Koningsdag.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 27 april 2019, 13:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry