De week van internetgezondheid, de robot in de spiegel en platformco-ops

27/04
2019
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Platformco-ops FTW!Toevallig of niet kwam ik deze week drie stukken tegen die gingen over platformco-ops. Nick Srnicek beargumenteert in de Guardian dat we de problemen rondom Google en Facebook nooit kunnen oplossen als we er niet voor zorgen dat het eigenaarschap van dit soort platforms in handen komt van de werknemers, gebruikers en burgers. In het Internet Health Report van Mozilla staat een interview met Nathan Schneider over welke problemen door middel van community ownership opgelost kunnen worden. Clive Thompson, tot slot, laat zien hoeveel impact het heeft als mensen die moeten werken in de gig economy over hun eigen code kunnen beschikken.

The only way to rein in big tech is to treat them as a public service (Nick Srnicek/The Guardian)

What if Facebook were owned by its users? (Mozilla Internet Health Report 2019)

When Workers Control the Code (Clive Thompson/Wired)

Misvattingen over de volgende miljard internetgebruikersDe Indiase antropoloog Payal Arora schreef het boek The Next Billion Users. Digital Life Beyond the West op basis van onderzoek in onder meer India en Brazilië. In de NRC prikt ze een tweetal mythes door over het internetgebruik van de volgende één miljard internetgebruikers die veelal arm zullen zijn. De eerste mythe is dat deze internetters worden gedreven door basisbehoeften:

Ja, boeren gebruikten hun mobiele data af en toe om de prijzen van gewassen na te gaan, vrouwen googelden de mogelijkheden tot geboortebeperking en kinderen leerden op tablets een paar woorden Engels. Maar mobiele data en schermtijd werden vooral besteed aan porno, romantiek, chatten en het downloaden van muziek, films en spelletjes. De armen van deze wereld blijken net zo te zijn als wij. Ze gaan niet uitzonderlijk gedisciplineerd, uitgesproken deugdzaam of productief met deze digitale middelen om. Ze willen wat wij willen – ontspanning.

De tweede mythe is volgens Arora dat privacy centraal zal staan in de mondiale technologie van de toekomst. Volgens haar is privacy de facto een luxe. Daardoor hebben jongeren weinig ruimte om hun identiteit te ontdekken en ontwikkelen, en delen ze graag op Facebook hun gedachten en dromen om zo zichzelf zo zichtbaar mogelijk te maken.

De grootste misvattingen over hoe de volgende miljard internetgebruikers hun schermtijd besteden (Payal Arora/NRC)

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Bij voorbaat verdacht in RotterdamOp bijvoorbaatverdacht.nl staat een verslag van een debat in de gemeenteraad van Rotterdam over het Systeem Risico Indicatie (SyRi). Ik vond het ontluisterend om te lezen. Op basis van een volledig onduidelijk, geheim en oncontroleerbaar algoritme werden ruim 12.000 adressen geanalyseerd om het risico op een bepaalde vorm van fraude te bepalen. Deze sleepnetmethode leidde tot 1.263 risicomeldingen. Met als resultaat dat één op de tien adressen nu een huisbezoek krijgt van een interventieteam. De SP in Rotterdam noemde de verleiding groot om van een ‘razzia’ te spreken.

Burgemeester Aboutaleb over SyRI: “Als we er grof naast zitten, stop ik ermee” (Bij voorbaat verdacht.nl)

Het Internet Health Report van MozillaIk weet al wat ik ga lezen dit weekend: het nieuwe Internet Health Report van Mozilla. Dit is de derde keer dat ze (op een vrij narratieve wijze) kijken naar hoe gezond het internet op dit moment is. Aan de hand van vijf vragen “Is it safe? How open is it? Who is welcome? Who can succeed? Who controls it?” maken ze de balans op. Het is een mooie site waar je heel makkelijke je eigen leeslijst kunt samenstellen of het leeslijstje van “vrienden” van het rapport kunt bekijken. Ik ben fan van Esther Mwema en Esra\'a Al-Shafei.

Internet Health Report 2019 (Mozilla)

Featured Reading List (Esther Mwema)

Featured Reading List (Esra’a Al-Shafei)

The camera in the mirror: creepy AFGoogle heeft een robot die de binnenkant van gebouwen vast komt leggen. Op die manier kun je via Google Maps een gebouw binnen gaan en deze met een soort Google Street View-interface bekijken. Mario Santamaría verzamelt de momenten waarop deze Google robot zichzelf als een soort Kim Kardashian in de spiegel fotografeert. Om één of andere reden ziet dat er heel erg creepy uit.

The Phantom of the Mirror (Mario Santamaría/Tumblr)

Check ook het andere werk van Mario Santamaría

Datum: zaterdag 27 april 2019, 01:46
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: India, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry