Koningsdag weerbericht

26/04
2019
We schreven het hier al twee dagen geleden: het is wisselvalligheid troef de komende dagen en juist het weekeinde waarin Koningsdag valt ziet er nat en kil uit. De veroorzaker van deze wisselvalligheid is een steeds kouder wordende bovenlucht in combinatie met een naderend lagedrukgebied aan de grond. Het lagedrukgebied dat zaterdag en zondag ons weer gaat bepalen, nadert vandaag Ierland, waar het in de loop van deze vrijdag stevig gaat waaien en hard gaat regenen. Vervolgens schuift die depressie via Noord-Engeland naar de zuidelijke Noordzee. En daar? Daar gaat ‘ie een tweetal etmalen rondtollen. In de loop van zondagmiddag neemt de activiteit ervan af en daarna trekken de restanten richting de Alpen. Om er regen en sneeuw te brengen.

Koningsnacht
Komende avond kan er tijdens de eerste uren zeer lokaal nog een bui vallen, daarna ziet het er overal droog uit. Er zijn wolkenvelden, maar in heel wat provincies zal ook de sterrenhemel behoorlijk goed te zien zijn. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Al met al is er weinig aan de hand. Het is wel frisjes om buiten te zijn, met op het koudst van de nacht temperaturen tussen 8 en 10 graden. Het venijn zit ‘m in de staart; de late nacht/tegen de ochtend. Dan komt vanaf zee een regenzone binnenschuiven. Het betekent dat vanaf een uur of 5, nog voor zonsopkomst dus, het in het zuidwesten licht begint te regenen. Denk aan Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland. Ook begint daar dan de wind aan te trekken.

Koningsdag
De regenzone die het land binnentrekt tijdens de late nacht, spreidt zich tijdens de eerste ochtenduren naar het noordoosten uit. Zo rond een uur of 8 a 9 zal het ook in Friesland, Groningen en Drenthe beginnen te regenen. Als het begint te regenen, zal de nattigheid een paar uur aanhouden. Die zone met gestage neerslag verlaat in de late ochtend het westen halverwege de middag het oosten en noordoosten. Helaas is de neerslag dan niet voorbij, want vervolgens krijgen we losse buien.

Het voordeel van buien is dat er ook droge perioden zijn, tussen de buien door. Nog een pluspunt: het klaart af en toe best even op. Verder moeten we reëel blijven en melden dat er een behoorlijk aantal buien verwacht wordt én dat ze pittig kunnen uitpakken. Doordat de hogere luchtlagen zo koud worden, is de lucht uitermate onstabiel en is ook onweer en hagel mogelijk.

En dan de wind. Ook die speelt het herfstachtige spel mee. De zuidwestelijke wind wordt aan zee 5 of 6 Beaufort, in Zeeland mogelijk hard, 7 Bft. Dit alles door de nabijheid van de kern van het lagedrukgebied (ten westen van ons). Boven land zal de wind veelal 4-5 Bft zijn en is daarmee ook duidelijk aanwezig. Tijdens buien kan de wind bovendien flink uithalen, in het zuidwesten en westen tot 75 kilometer per uur.

De lage temperatuur completeert de kille Koningsdag. Het wordt met 12 of 13 graden zaak om goed in beweging te blijven óf toch maar die winterjas weer aan te doen. Maar ach, we zijn als Nederlanders toch niet van suiker. Gelukkig maar!

Bronnen: MeteoGroup, kroonicoontje van Pixabay.

Datum: vrijdag 26 april 2019, 11:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Friesland, Groningen, Ierland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry