Opfrisregen

25/04
2019
In de loop van woensdagmiddag trokken de eerste buien het zuidwesten van het land binnen. Daar was de lucht op dat moment het meest onstabiel. Niet alleen ontstonden er een paar buien boven Zeeland, ook schoven ze vanuit België binnen. Ondertussen kon in het oosten en noordoosten de temperatuur het hoogst oplopen. Met de meeste zonneschijn werd het daar bijna 27 graden. Op Deelen, bij Arnhem, werd de hoogst temperatuur afgetikt: 26,8 graden.

Die oostelijke hoek was ook de regio waar de pittigste buien werden verwacht. Deze trokken rond het avonduur vanuit de (ook warme) Rijnvallei binnen én ze ontstonden bij ons in de warme lucht. In z’n algemeenheid geldt; hoe warmer aan de grond, hoe pittiger de buien uit kunnen pakken. Dat was gisteren ook het geval. Bekijk maar eens de kaart met alle bliksems die bij dit verhaal staat. Precies in het warmste stuk van het land hebben de buien de meeste ontladingen gebracht. De meeste ontladingen waren van wolk naar de grond, maar ook zijn er veel wolk-wolk ontladingen gedetecteerd.

Plensregens
Gemiddeld genomen viel er zo’n 10 millimeter. In het zuiden en zuidwesten was dit minder, in het oosten en noorden meer. In Groningen her en der 15 tot 22 millimeter, maar ook in delen van Overijssel is de 20 millimeter her en der overschreden, tot lokaal meer dan 30 millimeter in de omgeving van Hengelo/Enschede. Zo gaat dat met buien, het noorden van een stad kan plensregens krijgen, terwijl het centrum maar een schampschot van de neerslag ontvangt.

Frisse geur

De regen was voor natuur en landbouw zeer welkom. Menigeen heeft ook vast ook genoten van de kenmerkende frisse geur na een droge en warme periode. Die geur is zelfs door wetenschappers onderzocht, in de jaren 60 van de vorige eeuw. Zij introduceerden de term ‘Petrichor’. Dit woord komt uit het Oudgrieks ‘Petra’ (=steen) en ‘Ichor’ in de Griekse mythologie ‘het bloed van de goden’. Op stenen die langdurig waren blootgesteld aan warme en droge weersituaties, troffen wetenschappers na stoomdestillatie een gelige olieachtige vloeistof aan, die de typische geur van regen verspreidde.

Oergeur

Sommige wetenschappers menen dat mensen van deze geur houden, omdat hun verre voorouders voor hun voortbestaan van regen afhankelijk waren. Het is echter niet overal dezelfde geur. De geur is afhankelijk van de grondsoort en van de planten- en dierenresten die zich in de grond bevinden. Geur is natuurlijk ook persoonlijk, de ene persoon vindt het wel lekker en de ander niet. Vaak komt na een heftige regenbui op droge grond een explosie van deze oergeur vrij. Door de fysieke drup van regendruppels op de harde droge grond worden geurmoleculen uit de aarde geperst, waardoor je ineens weer de geur van leven en groen kunt ruiken.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 25 april 2019, 12:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Enschede, Gelderland, Groningen, Hengelo, Overijssel, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry