Eindelijk weer eens regen

23/04
2019
Dat waren nog eens zonnige paasdagen. Zo fraai en zomers hebben we ze niet vaak gehad. De afgelopen droge, zonnige en warme week liet tegelijkertijd zien dat de grond heel erg droog is. Het zand stoof in de wind en achter de trekkers, er waren heidebranden en bermbranden. Onder andere langs het spoor tussen Wageningen en Arnhem kwam het tot brandjes die gelukkig snel gedoofd werden. Laten we hopen dat er voorlopig niets meer in de hens gaat. De kans op natuurbranden neemt vanaf morgenavond in ieder geval flink af; er is neerslag op komst.

In het voorjaar hebben gewassen, planten, struiken en bomen veel vocht nodig. Door de grotere daglengte, de hoger staande zon en de oplopende temperaturen vindt er een groeispurt plaats. Er wordt veel vocht onttrokken en aanvulling van dit vocht is hard nodig. We zien dat in de lente er eigenlijk altijd wel een tekort is aan neerslag. Midden vorige week leek het er ook even op of de huidige zomerse omstandigheden lang zouden kunnen aanhouden, maar de atmosfeer steekt daar een stokje voor. Vanuit het zuiden komen neerslagzones op ons af en daarna arriveert een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen. Een dergelijke ‘bel’ veroorzaakt onstabiele lucht en daardoor vormen zich gemakkelijk buien.

Eerste buien morgen
Een buiencluster trekt in de loop van woensdagmiddag via Luxemburg en de Rijnvallei onze kant op. Daar vooruit zien we sluierbewolking, wat middelbare bewolking en ook gaandeweg de dag ook stapelwolken. Een enkele stapelwolk kan dermate opbollen dat er aan het begin van de middag al een lokale (onweers)bui ontstaat, maar het gros van de neerlag is voor de late middag en vooral avond. De avondperiode is namelijk ook het moment dat een koufront over het land komt te liggen. Dat front markeert de binnenkomst van een andere luchtsoort (een koudere luchtsoort), waardoor er extra stijgbewegingen worden geïnitieerd. In de avondperiode valt er op veel plekken zo’n 3 tot 8 mm regen.

Donderdagavond weer buien
In de nacht naar donderdag trekt de buiigheid via het noorden het land uit. Vrijdag overdag ziet er dan voor de meeste provincies droog uit. Mogelijk dat er in Zeeland ’s middags wat regen valt, maar de meeste neerslag komt wederom in de avond als een volgend front passeert. Daarna kan vrijdag overdag weer grotendeels droog verlopen. De temperatuur heeft inmiddels wel flinke stappen terug gedaan. Daar waar we nu al meerdere dagen achtereen tot de warmste regio’s van Europa behoren, kukelen we omlaag naar de lagere regionen van die ranglijst. Donderdag is het nog 17 tot 22 graden, vrijdag 14 tot en met 18 graden. En op Koningsdag?

Koningsdag
Zaterdag lijkt de thermische duikeling een versnelling te ondergaan. We hebben in de middag nog maar 13 graden uitstaan als maximale temperatuur. Op de weerkaart bij dit verhaal is te zien waar dit door komt. Er ligt een bel met koude lucht op grotere hoogte boven ons en we bevinden ons aan de koude kant van allerlei fronten. In combinatie met buien (en mogelijk ook een felle wind) zal de Koningsdag heel anders aanvoelen dan de paasdagen. Wel moet gezegd worden dat er voor wat betreft timing nog veel onzekerheden zijn. De details zullen we gaandeweg deze week geleidelijk invullen.

Pluim is neerslagrijk
Als laatste is nog de pluimverwachting van het ECMWF-model bijgevoegd. Tot en met begin mei wordt er dagelijks wel enige neerslag berekend. De veroorzaker is de bel met kou die nog enige tijd boven ons blijft tollen en van tijd tot tijd buien teweegbrengt. Het dieptepunt voor wat betreft temperatuur lijkt daarbij wel te zijn geweest en we kruipen volgende week weer geleidelijk op naar 17 of 18 graden. Al met al is de komst van neerslag goed nieuws voor agrariërs, planten, het bos, de dieren en uw regenton.

Bron: MeteoGroup, KNMI.

Datum: dinsdag 23 april 2019, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Gelderland, Groningen, Leek, Luxemburg, Wageningen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry