Aprilzomer loopt op zijn einde

22/04
Dinsdag is het nog zonnig en warm, op woensdag piekt de temperatuur nog even maar kan wel al een eerste bui vallen. Hiermee lijkt het startsein voor wisselvallig weer te worden gegeven. De koelste lucht komt later onze kant op, uitgerekend op en rond Koningsdag.

Net geen zomerse dag in De Bilt
Tweede paasdag bleef de eerste officiële landelijke zomerse dag uit want in De Bilt werd het 24,8 graden. Volkel was met 26,6 graden het warmste KNMI-weerstation. En ditmaal scoorde ook de Waddeneilanden een warme dag met minstens 20 graden. Vlieland 23,1 graden.

Hogedrukgebied trekt weg
Dit zomerse lenteweer heeft alles te maken met de oostelijke wind die tot aan woensdag droge en warme lucht aanvoert. De wind die overigens nog iets toeneemt, in het Waddengebied kan het soms krachtig waaien, 6 Beaufort. Op de kaarten zien we nog even een hogedrukgebied met de kern boven met name Rusland. Maar dat gaat de kuierlatten nemen in de loop van deze week. Ten zuiden en westen van ons draaien lagedrukgebieden letterlijk en figuurlijk al warm. Ook de weerberekeningen van vandaag laten de storingen vanaf woensdag onze kant op komen, waarbij het woensdag nog even (flink) warm is, in het oosten nog 26 graden. Woensdag gaan de eerste, mogelijk stevige, buien vallen en dit wordt mede gevoed door de hoge apriltemperatuur. Het zal een regionale aangelegenheid worden, met veschillen van plaats tot plaats. Dit is het begin van wisselvalligheid, al kan het donderdag overdag droog zijn. Vermoedelijk bevindt Nederland zich dan namelijk tussen de (buien)fronten in. En pas na donderdag wordt het merkbaar frisser. De bovenlucht koelt af en met wind van zee én de te verwachten (enkele) buien kan de middagtemperatuur tegen die tijd geen hoogstandjes meer bereiken.

En Koningsdag?
Koningsdag ziet er ook wisselvallig uit, met lagere temperaturen. De bandbreedte in de pluim is momenteel groot, wat onzekerheid betekent: we zien een berekening met een kille10 graden maar ook een lijntje met een middagtemperatuur van zo'n 17 graden. Meer details kunnen we nu niet geven. Alles staat of valt ook met de precieze timing en plaatsbepaling van een kleine depressie met koude bovenlucht. In de kaarten van het ECMWF zien we nu (nog) een overwegend droge ochtend met zonneschijn en vooral later op de dag vallen buien. Vooral ook in de avond kan het volgens deze inzichten nat worden. We komen er zeker nog op terug!

Datum: maandag 22 april 2019, 19:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Friesland, Rusland, Utrecht, Vlieland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry