Nog even warm, einde van de week koelte

22/04
Ook vandaag, deze tweede paasdag, is De Bilt net onder de zomerse grens van 25,0 graden gebleven en dus is van een eerste landelijke, officiële zomerse dag van het jaar nog steeds geen sprake. Hoe dan ook, het is overal warmer dan de norm, het langjarig gemiddelde, en dat blijft nog even zo. Tot en met woensdag. Verandering is wel in zicht. Op woensdag kan een eerste bui vallen.

Regionaal al meerdere zomerse dagen
Afgelopen dagen werd het in delen van Limburg, Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en in de duinen van Zuid-Holland al zomers warm. Vrijdag had Arcen de primeur om als eerste weerstation een lokale zomerse dag te noteren met 25,9 graden. Zaterdag was Arcen nog een fractie warmer en waren er veel plaatsen in het zuiden met ruim 25 graden op de thermometer. Eerste paasdag was het een tikje minder warm maar werd in het zuiden opnieuw her en der 25 graden gemeten. In het Zeeuwse Westdorpe kwam de maximumtemperatuur op 25,5 graden uit. Het minst warm was het in het noordelijk kustgebied. Lauwersoog kwam op 16,3 graden uit en Terschelling op 16,8 graden. Op de westelijke stranden warmde het beter op, maar viel de zeewind in waardoor het kwik snel daalde van 22 graden naar 16 graden.

Geen zeewind
Omdat het nu stevig waait uit een oostelijke richting, windkracht 4 tot 5, heeft zeewind geen kans gekregen. Daardoor is het ook op de westelijke stranden zomers warm met 25 graden, zoals in IJmuiden. Het zeewater is overigens nog koud; een graad of 11. In het zuiden en oosten liggen de maxima rond 26 graden. In het noordelijk kustgebied is het ook warm geworden, 20-23 graden en hiermee is het warmer dan de afgelopen dagen. Dit geldt ook voor het meetpunt Lauwersoog. Hier 23 graden. Warmterecords worden niet gebroken, in 1996 werd het in Nieuw-Beerta, Oost-Groningen, maximaal 28,2 graden.

Hogedrukgebied trekt weg
Dit zomerse lenteweer heeft alles te maken met de oostelijke wind die tot aan woensdag droge en warme lucht aanvoert. De wind die overigens nog iets toeneemt, in het Waddengebied kan het dinsdag soms krachtig waaien, 6 Beaufort. Op de kaarten zien we nog even een hogedrukgebied met de kern boven met name Rusland. Maar dat gaat de kuierlatten nemen in de loop van deze week. Ten zuiden en westen van ons draaien lagedrukgebieden letterlijk en figuurlijk al warm.

Eerste bui op warme woensdag
Ook de weerberekeningen van vandaag laten enkele storingen in de periode vanaf woensdag onze kant op komen, waarbij het woensdagmiddag nog even behoorlijk warm is, in het oosten nog 26 graden. Dit komt door een zuidelijke stroming met behulp van de zonneschijn. De luchtvochtigheid wordt hoger, zodat het in de middag vrij benauwd kan aanvoelen. En in de loop van de middag gaan verspreid in het land de eerste, mogelijk stevige, buien vallen met kans op onweer. Deze buien worden mede gevoed door de hoge apriltemperatuur. De onstabiliteit gaat een grote rol spelen. Het zal qua buien wel een regionale aangelegenheid worden, met verschillen van plaats tot plaats.

Dit is het begin van wisselvalligheid, al kan het donderdag overdag droog zijn met nog wel even twintigers op de thermometer. Vermoedelijk bevindt Nederland zich dan namelijk tussen de (buien)fronten in. Na donderdag wordt het koeler. De bovenlucht koelt ook af en met wind van zee én de te verwachten buien kan de middagtemperatuur tegen die tijd geen hoogstandjes meer bereiken.

En Koningsdag?
Koningsdag ziet er ook wisselvallig uit, met lagere temperaturen. De bandbreedte in de pluim is momenteel groot, enige spreiding dus, wat onzekerheid betekent: we zien een berekening met een kille 10 graden maar ook een lijntje met een middagtemperatuur van zo'n 17 graden. Meer details kunnen we nu niet geven. Alles staat of valt ook met de precieze timing en plaatsbepaling van een kleine depressie met hierbij koude bovenlucht. In de kaarten van het ECMWF zien we nu (nog) een overwegend droge ochtend met zonneschijn en vooral later op de dag vallen buien. Vooral ook in de avond kan het volgens deze inzichten nat worden. We komen hier zeker nog op terug!

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 22 april 2019, 14:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Friesland, Groningen, Limburg, Rusland, Terschelling, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry