Hoe lang duurt de Paaszomer nog?

20/04
2019
We zitten er bijzonder warmpjes bij dit paasweekend. Worden zondag maximumtemperaturen tot 24, misschien lokaal 25 graden verwacht, maandag kan het kwik in het zuiden tot 26 graden oplopen.

Wordt het inderdaad zo warm, dan komen we in de buurt van de warmste paasdagen ooit. Nu nog staan die op naam van het jaar 2011 toen de paasdagen op 24 en 25 april vielen. Vooral op eerste paasdag werden destijds hoge temperaturen bereikt. Vrijwel overal werd een zomerse dag aangetekend met een temperatuur boven 25 graden, in een deel van het land werd het rond 27 graden. Een dag later was het net een tikkeltje minder warm.

Tot 27 graden komen we dit keer waarschijnlijk niet, maar Nederland is op dit moment wel een van de warmste plekken van Europa. Het weer staat onder invloed van een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Het laat storingen, afkomstig van de oceaan, naar het zuidwesten van Europa afbuigen.

Hagel en sneeuw
En daar is het dus juist wél op veel plaatsen hommeles. Fikse buien trekken over Spanje en de Balearen, later krijgen ook Italië en de Balkanlanden de volle laag. Onweer, hagel en pittige regenbuien trekken daar de komende dagen oostwaarts. Nog iets verderop, in Turkije, komen zelfs sneeuwbuien voorbij. En ook in het Atlasgebergte in Marokko valt sneeuw.

Koude nachten
Bij ons zijn dat soort taferelen voorlopig ver te zoeken. Zelfs een wolk is zeldzaam fenomeen deze dagen. Dat betekent overigens ook dat het ’s nachts flink afkoelt: afgelopen nacht werden aan de grond al temperaturen tussen de 0 en 1 graden gemeten, en komende nacht lijkt het nog iets verder af te koelen. Vorst aan de grond is dus zeker niet uitgesloten.

Naar zuidweststroming
Ook na Pasen houdt het warme weer nog even aan, met dinsdag en woensdag nog steeds maxima ruim boven de 20 graden, maar geleidelijk verandert er wel het een en ander. Het Scandinavische hogedrukgebied komt iets verder van ons af te liggen en maakt steeds meer plaats voor storingen vanuit Zuid-Europa. In eerste instantie levert dat alleen wat onschuldige bewolking op, waar we maandag en dinsdag al wat van zullen zien. Maar later in de week lijkt er een zuidweststroming op gang te komen en in de regel betekent dat: nattigheid.

Niet droog, niet supernat
Hoewel de timing en intensiteit van dit alles nog wat onzeker is, kunnen we in de tweede helft van de week wat buitjes verwachten. Woensdagavond komt het misschien al tot een eerste (onweers)bui, en ook donderdag, vrijdag en op zaterdag (Koningsdag) blijft het waarschijnlijk niet overal droog. Grote hoeveelheden worden er overigens niet verwacht, het blijft bij enkele millimeters. Tussendoor is er op de meeste plaatsen ook nog voldoende ruimte om minstens 4 uren zonneschijn te noteren.

Frisser
De temperaturen gaan tegen die tijd ook wat inleveren. Aan het eind van de week, bijvoorbeeld op Koningsdag, komen de maxima niet meer verder dan een graad of 15. Dat is heel gemiddeld voor de tijd van het jaar, maar wel een heel voelbaar verschil met dit weekend. De paaszomer gaat dus in de loop van volgende week uitdoven. Maar als je bedenkt dat het een week geleden nog sneeuwde, hebben we het dit lange weekend toch prima voor elkaar.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 20 april 2019, 13:27
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Marokko, Spanje, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry