Curatoren verkopen geregeld klantgegevens zonder toestemming na faillissement

19/04
2019
Curatoren verkopen na bedrijfsfaillissementen geregeld klantgegevens door, waaronder die van failliete webwinkels. Dat meldde Tweakers woensdag. Zij baseren zich op onderzoek van De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico. Zij bekeken verschillende faillissementen en de dataverkoop die daarmee gemoeid ging. Zo’n dataverkoop mag niet, en wie zegt van wel -of dat het ingewikkeld is- die heeft het keihard fout. Ik ergerde me dan ook rot aan het bericht. Ik wil best geloven dat niet iedere curator even diep in de AVG zit, maar de partijen die die data kopen die moeten gewoon weten dat ze privacyheling plegen.

Curatoren moeten natuurlijk de failliete boedel te gelde maken, en ik zie heus wel dat er geld te verdienen is met een lijst klantgegevens of relaties. Er zijn altijd partijen die daar geld voor geven. Deze praktijk speelt dan ook al vele jaren. Het belang van zo’n bestand was tien jaar terug niet zo heel erg groot, en je merkte er niet altijd wat van als je gegevens werden doorverkocht. Maar vandaag de dag is dat wel anders.

Onder de AVG zijn de regels vrij simpel: zowel de kopende als de verkopende partij moet een eigen grondslag hebben om dit te mogen doen. Dat je iets van een curator koopt, betekent nog niet dat je er wat mee mag doen. En als je er niks mee mag doen, dan mag je die gegevens niet hebben. Dataminimalisatie, verwijderplicht.

“Het belang van de boedel gaat gewoon voor”, zegt een curator dan. Zou hij dat ook zeggen bij een partij asbest of Viagra-pillen die hij in de boedel aantreft? Ik kan me het niet voorstellen. Ja, ik weet dat de AVG erg ingewikkeld kan zijn, maar denk dan cynisch wel altijd “vooral voor mensen die er baat bij hebben dat ze het niet begrijpen”. Want je voelt op je klompen aan dat databestanden met klantgegevens niet bedoeld zijn voor derden om reclame op te doen. Dus dan mag het niet.

Oké, het hielp niet dat de AP eind 2017 op haar website expliciet vermeldde dat curatoren wel die gegevens mogen verkopen. Maar die zin is snel weer weggehaald, en terecht. Ik blijf cynisch: tot 2017 was het dus heel onduidelijk hoe de wet werkte, ondanks dat de AP op diverse manieren aangaf dat het niet mocht. En in 2017 was het dan ineens wél duidelijk dat het mocht omdat de AP het zei, en nu de AP weer zegt dat het niet mag is het heel onduidelijk en dus blijven we het maar doen. Ik kan daar met mijn eenvoudige juristenpet niet bij.

Arnoud

Het bericht Curatoren verkopen geregeld klantgegevens zonder toestemming na faillissement verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 19 april 2019, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry