Mooiweermisère

18/04
2019
Al dagen spreekt men lyrisch over het stralende paasweekend dat voor de deur staat. Natuurlijk houden veel mensen van zon en hoge temperaturen, maar naast heel veel vrolijkheid brengt het warme lenteweer ook de nodige ongemakken met zich mee.

Het gebeurt steeds vaker in de afgelopen decennia: de winters worden zachter, en de maand april valt steeds vaker warm uit. Uiteraard reageert de natuur.

Beestjes

Diverse insecten zijn niet goed bestand tegen vorst, en hebben betere overlevingskansen naarmate het zachter wordt. En naarmate het vroeger in het jaar opwarmt, houden dieren het eerder voor gezien met de winterrust en worden actief. Dat gaat van muizen tot vlinders, en van eikenprocessierupsen tot muggen.

Week van de teek

Ook de teek was er al vroeg bij dit jaar; de kleine bijtende beestjes die de borreliabacterie kan verspreiden die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Teken rusten in de winter, en hebben een temperatuur van minimaal 4 graden nodig om actief te worden, maar liever nog hoger. Dit jaar werd er in februari al voor gewaarschuwd. Deze week is het de Week van de Teek, waarin aandacht besteed wordt aan teken en wat je kunt doen om een beet te voorkomen, of als je gebeten bent.

Op de website tekenradar.nl kan iedereen zelfs melding doen van een tekenbeet. Op de radar is goed te zien dat teken in vrijwel het hele land actief zijn. Overigens: bij langdurig warm en droog weer, zoals afgelopen zomer, worden teken juist minder actief omdat ze op zoek gaan naar beschutting.

Muggenradar

Nu is de mug in de meeste gevallen een stuk minder gevaarlijk dan de teek: irritant zijn ze wel. Ook muggen reageren op warm weer en worden her en der al gesignaleerd. Ook muggenwaarnemingen zijn tegenwoordig te volgen, bijvoorbeeld op muggenradar.nl. Vooralsnog lijkt het mee te vallen.

Pollen

Niet alleen dieren, maar ook bomen en planten kunnen voor sommige mensen roet in het eten gooien op warme lentedagen. We hebben het dan vooral over stuifmeel, ook wel pollen. In principe kunnen ze totaal geen kwaad, maar bij hooikoortspatiënten treedt het afweersysteem direct in werking; niezen en jeukende ogen zijn het gevolg. Geschat wordt dat bijna 20 procent van de Nederlanders hier in meer of mindere mate last van heeft.

Ook dit jaar is het hooikoortsseizoen is al vroeg begonnen. Een eerste piek in de verkoop van hooikoortsmedicijnen zat al eind februari, begin maart; rond die tijd sneuvelden er een heleboel warmterecords in ons land. Op dit moment is vooral de berk de boosdoener. De pollensituatie is op dit moment ‘zeer ongunstig’, volgens de hooikoortsradar. Ja, ook daar is tegenwoordig een radar voor.

Droogte en brandgevaar

Een grootschaliger, en al veelbesproken probleem, is de droogte. Het neerslagtekort wordt officieel alleen gemeten tussen april en september, maar het tekort van vorig jaar is nooit helemaal bijgetrokken en ook deze maand zitten we al weer op het schema van een zeer droog jaar. Een van de gevolgen ondervinden we ook dit weekend, want op advies van brandweer en gemeenten zijn al vele paasvuren afgelast. Op natuurbrandrisico.nl is te vinden hoe de situatie per regio is.

Lammetjesradar!

Tot slot dan nog een radar waar je wél vrolijk van wordt: de lammetjesradar. Op Texel, hét schapeneiland bij uitstek, wordt precies bijgehouden hoeveel lammetjes er op verschillende plaatsen op het eiland ronddartelen. Het zijn er duizenden, kijk maar eens op lammetjesradar.nl. Want wat betreft buien kunnen we de radar voorlopig links laten liggen.

Bron: MeteoGroup, KNMI en genoemde websites.

Datum: donderdag 18 april 2019, 12:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noord-Holland, Texel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry