Pasen: een dik pak sneeuw of zomerhitte

17/04
2019
Er komt deze keer een zonovergoten paasweekend aan, maar dat het weer tijdens Pasen werkelijk alle kanten op kan, heeft de geschiedenis wel bewezen. We nemen je even mee langs de extremen.

De paasdagen vallen precies tussen de winter en de zomer. Soms heeft het weer nog winterse trekjes, terwijl het ook al volop zomers kan zijn in deze tijd van het jaar.

Bovendien valt Pasen natuurlijk niet elk jaar op dezelfde dagen. De vroegst mogelijk datum voor Eerste Paasdag is 22 maart, en de laatst mogelijke datum is 25 april. Eind maart ligt de normale middagtemperatuur rond 11 graden en eind april is dit al 16 graden. De kans op een koude Pasen is dus in maart een stuk groter dan in april. April is gemiddeld droger, zonniger en warmer dan maart.

Maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo kan het eind april nog sneeuwen, maar is het in maart ook wel eens zomers warm geweest in ons land.

Paaszomer 2011

Bijzonder warm tijdens de Paasdagen was het in 2011. Op 24 april werd het in De Bilt met 26,0 graden de warmste Eerste Paasdag sinds 1901. Dit is tot dusver de enige keer dat de temperatuur tijdens Pasen naar een zomerse waarde van 25 graden of meer steeg op het hoofdstation. Weerstation Gilze-Rijen noteerde zelfs 27,2 graden. Tweede Paasdag was iets minder warm met in De Bilt 23,9 graden. In het Zeeuwse Westdorpe werd de zomerse grens van 25 graden net aangetikt. Beide Paasdagen verliepen zonovergoten.

Warmste paasdag ooit

In het binnenland was het in 1949 tijdens de paasdagen nog iets warmer. De Bilt bleef op 17 april 1949 steken op 23,9 graden, maar Winterswijk noteerde 27,7 graden en Maastricht kwam zelfs op 28,2 graden uit. Tweede Paasdag werd het nog warmer met in De Bilt een maximumtemperatuur van 24,7 graden. Daarmee is dit nog steeds de warmste Tweede Paasdag ooit gemeten. In het (zuid)oosten werd het toen opnieuw veel warmer met in Winterswijk 27,7 graden en in Maastricht 28,9 graden. Dit zijn de landelijk hoogst gemeten temperaturen ooit tijdens Pasen. Deze temperaturen gaan we komend weekend niet bereiken.

Koudste Pasen in 1964

Dat het ook nog winters kan zijn bewijst 1964. Op de koudste Eerste Paasdag ooit gemeten, 29 maart 1964, werd het in De Bilt niet warmer dan 3,9 graden. Een dag later werd het 4,5 graden en daarmee is dit ook de koudste Tweede Paasdag ooit gemeten. Beide dagen verliepen somber en regenachtig, wat het waterkoud maakte.

De laagste nachttemperaturen werden gemeten in 2013. Zo werd het in De Bilt -5,3 graden op Eerste Paasdag (zondag 31 maart) en -3,0 graden op Tweede Paasdag (maandag 1 april). In Deelen was de minimumtemperatuur op de Paaszondag van 2013 zelfs -7,8 graden. Aan de grond was het nog kouder, op weerstation Twente -10,1 graden! Niet eerder werd op Pasen zo’n lage temperatuur gemeten. In het noordoosten van het land lag op die zondagochtend regionaal wat sneeuw. In Leeuwarden werd het Paasmaandag -6,6 graden.

Witte Pasen in 2008

Op 23 en 24 maart 2008 beleefden we een witte Pasen. Lokaal viel ruim 10 cm sneeuw (Vlissingen 12 cm) en ook vroor het in het hele land. In De Bilt daalde het kwik op Eerste Paasdag naar -4,4 graden. In Twente vroor het die Eerste Paasdag zelfs 7 graden en aan de grond werd het -10,7 graden.

En dit jaar?

Wat betreft het komende paasweekend zitten we flink aan de zomerse kant van het verhaal. De komende dagen verlopen zonovergoten met temperaturen van veelal dik in de 20 graden. Het noordwestelijk kustgebied blijft qua temperatuur door wind van zee achter, zo wordt het op de Wadden 14-17 graden en ook aan de Zeeuwse kust halen we de 20 graden net niet. In het zuidoosten wordt het mogelijk zelfs zomers warm met 25 graden. Warmterecords worden niet verwacht, want in 1949 en 2011 was het nog warmer.

Misschien volgend jaar weer sneeuw?

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 17 april 2019, 12:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Friesland, Gelderland, Leeuwarden, Limburg, Maastricht, Utrecht, Vlissingen, Winterswijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry