Lente tot nu toe zonnig en zeer zacht

16/04
2019
De eerste helft van de meteorologische lente is voorbij en was een periode vol uitersten. Naast storm en regen, zonnige en warme intermezzo’s, was er ook een verrassend koude periode. De kou duurde maar kort, daardoor is de gemiddelde temperatuur flink hoger dan normaal uitgekomen met in De Bilt gemiddeld 8,1 graden tegen 6,8 graden normaal. Sinds 1901 startte de lente slechts acht keer nog zachter.

Gemiddeld over het land is tussen 1 maart en 15 april 115 mm gevallen. We zien echter grote verschillen tussen maart en april. De eerste lentemaand verliep veelal nat en onstuimig, landelijk viel 105 mm. Maart eindigde rustiger en droger en in april zet deze trend voort. Er is nog maar 10 mm gevallen gemiddeld over het land. Dat brengt het totaal op 115 mm tegen 90 mm normaal. Het overschot aan regen is snel in de bodem verdwenen, want er was immers nog een extreem neerslagtekort over van 2018. In de zonnige en droge aprildagen verdampt een hoop vocht, waardoor de droogte nu alweer begint toe te slaan, ondanks dat afgelopen zes weken iets meer regen dan normaal is gevallen. Bovendien was het zonnig met gemiddeld over het land 245,5 zonuren tegen 208 normaal.

Onstuimige start
Na een zeer zonnig en recordwarm einde van de meteorologische winter met een nieuw winterwarmterecord in het Limburgse Ell, tapte maart 2019 uit een heel ander vaatje. De eerste maand van de meteorologische lente kende een duidelijke tweedeling. De eerste 18 dagen van maart verliepen zeer onstuimig. De ene na de andere depressie denderde over ons land heen en bracht veel regen en wind met zich mee. Sinds het begin van de landelijke windwaarnemingen in 1909 was maart niet zo onstuimig als dit jaar over de periode 1-18 maart. De gehele periode kwam het geregeld tot stormachtig weer en langs de kust was het bijna iedere dag wel raak met zware tot zeer zware windstoten.

Vooral het weekend van 9 en 10 maart was bijzonder. Op 9 maart kwam het tot zeer zware windstoten van ruim 110 km/uur in het noordwestelijk kustgebied, maar op 10 maart beleefden we een tweedeling in het land. Een venijnige depressie trok vlak langs het zuiden van ons land door, waardoor vooral het zuiden met veel wind te maken kreeg. In Zeeland stond lange tijd storm en tot diep in het binnenland werden zeer zware windstoten gemeten. In het Limburgse Ell kwam een schuiver voorbij van 120 km/uur, dat komt zo ver landinwaarts maar zelden voor. Het was vooral de wind die aandacht trok, maar ook fikse buien met hagel en onweer trokken die dag over ons land.

Ook de week daarna bleef het zeer onstuimig en behoorlijk nat. In De Bilt kwam de totale maandsom uit op 104 mm, waarvan 102 mm in de eerste 18 dagen is gevallen.

Rustig en zonnig intermezzo
De tweede helft van de maand verliep beduidend rustiger, maar vooral ook een stuk zonniger en het warmde weer wat meer op dankzij hogedrukgebieden die het voor het zeggen kregen. Het betekende wel een grote dagelijkse gang met in de nacht van 19 maart 4,5 graden vorst in Deelen. Het warmst werd het deze periode op 22 maart. In Eindhoven steeg het kwik naar 19,8 graden. Net geen warme dag dus. In februari beleefden we wel een warme dag, maar in maart dus niet. Dit gebeurde voor het laatst in het jaar 1900!

Van 20 naar 7 graden
April kent tot nu toe een grillig temperatuurverloop. De eerste dagen verliepen nog vrij aardig, maar op 3 april kwam de temperatuur niet verder dan een graad of 10 om vervolgens een aantal dagen later, op 7 en 8 april, door te stijgen tot boven de 20 graden met flink wat zon. Op 7 april werd het in De Bilt voor het eerst 20 graden en daarmee was de eerste officiële landelijke warme dag een feit. Zo snel als de temperatuur omhoogging, zo snel ging ie ook weer omlaag. We beleefden een vrij koud intermezzo met als dieptepunt zaterdag 13 april. Die dag stokte de temperatuur in De Bilt al bij 7,6 graden. En dat ging die dag gepaard met sneeuw- en hagelbuien. In het noorden, met name op de Wadden, bleef zelfs wat sneeuw liggen. Sneeuw in april was de vorige eeuw heel normaal en kwam om het jaar voor. Tegenwoordig gebeurt dit nog maar eens per vijf jaar.

Zonnige en warme Paasdagen
Al met al zijn zo’n beetje alle weertypes wel voorbijgekomen in de eerste helft van deze meteorologische lente. De tweede helft van april en de gehele meimaand verlopen bijna altijd een stuk warmer. Uiteraard is dat logisch met het steeds langer worden van de dagen en de zomer die dichterbij komt. De eerste 25 graden, een zomerse dag, gaat waarschijnlijk zaterdag behaald worden. Het ziet er dus rooskleurig uit voor lenteliefhebbers met het lange paasweekend in het vooruitzicht.

Bron: Maarten Stam en Jordi Huirne, MeteoGroup

Datum: dinsdag 16 april 2019, 13:41
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Noord-Brabant, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry