Zr. Ms. Groningen stoomt op naar Caribisch gebied

14/04
2019
De bemanning van Zr. Ms. Groningen is vanmddag in Den Helder uitgezwaaid door familie en vrienden. Het patrouilleschip is op weg naar het Caribisch Gebied en blijft daar 2 jaar als stationsschip. 

Archieffoto.

Voor de achterlaters van de militairen duurt het weerzien iets minder lang, want de bemanning wordt na 4 maanden afgelost en vliegt dan naar huis.

Stationsschepen blijven doorgaans ook minimaal 4 maanden in het gebied, maar zijn dan nog een tijdje onderweg naar Nederland. Het extra lange verblijf van de Groningen is bedacht om het marinepersoneel meer duidelijkheid te geven over vaarprogramma’s. Dat weet nu precies wanneer het van huis is. Dit moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. 

Efficiënter

Daarnaast is de langere inzet van schepen waarschijnlijk ook voor de marine efficiënter. De stationsschepen hoeven immers niet meer zo vaak de Atlantische Oceaan over te steken.

De Groningen lost Zr. Ms. Zeeland af en neemt de kustwachttaken over. Het gaat om drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is de marine paraat om noodhulp te verlenen. Die is nog wel eens nodig als orkanen vernielingen achterlaten nadat ze het Caribisch gebied zijn gepasseerd. Het patrouilleschip heeft een NH90-helikopter aan boord om de taken te ondersteunen.

De marine beschikt over 4 patrouilleschepen.  Ze zijn met name geschikt voor kustwachttaken, drugsbestrijding, antiterrorismeoperaties en bij het verlenen noodhulp. De schepen bieden ruimte aan maximaal 90 bemanningsleden, inclusief helikopterploeg en een extra marinierseenheid of kustwachtteam.

Datum: zondag 14 april 2019, 16:53
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Groningen, Noord-Holland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry