Richting 20 graden

13/04
2019
Een hogedrukgebied boven Scandinavië ligt eigenlijk net op de verkeerde plek om het tot zonnig en warm lenteweer te laten komen. Met de kern nu grotendeels boven het noorden en midden van Noorwegen en Zweden, waait er bij ons een noordoostelijke wind waarmee koude poollucht wordt aangevoerd. Vooral hoger in de atmosfeer is de lucht erg koud. De komende dagen schuift de kern van het hogedrukgebied echter wat meer richting het zuiden van Scandinavië, waardoor de wind bij ons oostelijk wordt. Vanaf dat moment wordt drogere en warmere lucht aangevoerd.

Vandaag – zaterdag – waait de wind vanuit het noorden tot noordoosten en wordt koude lucht aangevoerd. Vooral hoger in de atmosfeer ligt er een bel met zeer koude lucht precies boven ons land. De temperatuur bereikt dan ook een ‘dieptepunt’, met maxima tussen slechts 5 graden in de omgeving van Groningen en lokaal misschien net 9 graden in de hoek van Zeeland. De stapelwolken die zijn ontstaan, kunnen met zo’n koude bovenlucht flink in de hoogte doorgroeien en uitgroeien tot een lokale bui, waarbij het ook tot korrelhagel of wat sneeuw kan komen. Bij de buien op de Wadden en in de noordelijke provincies kwam het ’s ochtends soms al tot wat sneeuw.

De tekst gaat verder na de video

Lichte vorst
In de nacht naar zondag koelt het in opklaringen flink af. Vooral landinwaarts kan het met gemak weer een graadje vriezen. Tegen de ochtend neemt vanuit het noordoosten de bewolking wat toe en de wind draait wat meer naar noordoost tot oost. Daarmee gaat de temperatuur voorzichtig weer omhoog en zondagmiddag komen in de zuidelijke helft van het land de dubbele cijfers dan alweer in beeld. Meer dan 10 of 11 graden wordt het echter nog niet. Ook in de nacht naar maandag kan het heel lokaal nog een graadje vriezen, maar dat is voorlopig de laatste vorst op anderhalve meter hoogte. Aan de grond kan het de nacht erna misschien nog wel net tot rond het vriespunt komen.

Goede plaats
Begin van de week ligt het eerdergenoemde hogedrukgebied op de goede plaats en gaat de wind bij ons overtuigend vanuit het oosten waaien. De aanvoer van drogere en warmere lucht komt op gang en storingen worden op afstand gehouden. Er ligt wel een lagedrukgebiedje net ten zuiden van ons land, maar daar hebben we vrijwel geen last van. De zon krijgt flink de ruimte en de temperatuur gaat bijna dagelijks een graadje omhoog. Maandag wordt het in het zuiden al 15 graden, dinsdag en woensdag kan het er al 17 graden worden. Wel is het zuiden steeds ook het meest gevoelig voor wat wolkenvelden vanuit België en kan vooral woensdag ook een lokale bui vallen.

Twintigers
Halverwege de week verschijnen op basis van de huidige berekeningen de eerste twintigers in de weerkaarten. Vooral in het midden en zuiden van het land, want de wind lijkt weer iets naar het noordoosten terug te draaien. De noordelijke delen van het land zijn daardoor iets minder warm, met daar een graad of 17. Kanttekeningen hierbij zijn natuurlijk wel dat het allemaal nog redelijk ver vooruit is en dat er met een noordoostelijke wind ook gemakkelijk bewolking of mistvelden vanaf de Oostzee kunnen binnendrijven. Vooralsnog lijkt dat niet het geval te zijn, maar het is wel mogelijk. Zoals het er nu naar uit ziet, verlopen zowel Goede Vrijdag als ook het Paasweekend dus redelijk zonnig en vooral landinwaarts vrij warm.

Datum: zaterdag 13 april 2019, 14:26
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Noordelijke, Noorwegen, Zeeland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry