Van 30 graden naar -1 in 10 uur tijd

12/04
In 10 uur tijd van 30 graden naar -1. Het zal je maar overkomen. Het gebeurde afgelopen woensdag in de Amerikaanse stad Ulysses, gelegen op het platteland in Kansas.

Wij kennen Amerika vooral van de grote steden, zoals New York, Seattle, Los Angeles en San Francisco. Het onbekende Amerika is echter veel groter en bevindt zich tussen al die iconische steden in, op de uitgestrekte, bijna oneindige vlakten in het binnenland. Waar de stofstormen waaien, de tornado’s razen en het soms ook bitter koud kan zijn. Waar de Amerikanen wonen die hechten aan God en gebod, het wapenbezit hoog in het vaandel hebben en vooral Republikeins stemmen.

Ulysses
Zo’n stadje is Ulysses ook. Vernoemd naar een vroegere Amerikaanse president, heeft het een verleden achter de rug waarin het tegen alle beproevingen in langzaam maar zeker groeide. Inmiddels wonen er 6000 mensen en is er ook een vliegveld. Met een weerstation.

Woensdag was het er warm. Om 12 uur al wees de thermometer er 28 graden aan, bij een straffe zuidwestelijke wind die af en toe windkracht 7 haalde. In de twee volgende uren liep de temperatuur nog wat verder op, tot zelfs 30 graden. Tegelijkertijd maakte de zon steeds meer plaats voor bewolking. Om 3 uur ’s middags was de wind naar het noorden gedraaid en begon de temperatuur aan een indrukwekkende daling. Was het op dat moment nog 18 graden, 8 uur later om 11 uur ’s avonds werd voor het eerst die dag het vriespunt aangetikt en nog een uurtje later, rond middernacht, vroor het zelfs een graad. Nog steeds bij een noordenwind, kracht 6.

Regen, later sneeuw
Uit de bewolking viel eerst regen, in de avond begon het flink te sneeuwen. Binnen 10 uur tijd was het weer van volslagen zomers in diep winters omgeslagen. Een weersomslag die in onze omgeving totaal ondenkbaar is, maar in Amerika kan en die het leven op de ‘plains’ nu en dan tot zo’n beproeving maakt. Je kunt je voorstellen dat de bewoners van Ulysses hun stadje tegenwoordig langzaamaan weer beginnen te verlaten, op zoek naar plekken waar het beter toeven is.

Lagedrukgebied
Verantwoordelijk voor deze spectaculaire weersomslag was een lagedrukgebied dat over het centrale deel van de VS naar het oosten trok. Eraan vooraf waaide een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind die hete lucht vanuit het zuiden noordwaarts blies, erachter kwam met een noordelijke tot noordoostelijke wind veel koudere, uit winterse oorden afkomstige vorstlucht naar het zuiden afgestroomd. En alleen in Amerika kunnen die luchtsoorten direct bij elkaar komen.

Ook bij ons koud
Ook in Nederland is het vandaag en in het weekend koud. Werd het bij ons afgelopen maandag in De Bilt nog 21,5 graden, vandaag is het op de meeste plaatsen met een graad of 8 wel bekeken. Voor Nederlandse begrippen hebben we het dan over grote temperatuurverschillen in relatief korte tijd, maar vergeleken bij wat er in Ulysses gebeurde, stelt het ook weer weinig voor.

Bovenluchtkou
De lage temperaturen bij ons hebben te maken met de passage van een bel met bovenluchtkou vanuit het noordoosten. De temperaturen op 1500 meter schommelen vandaag en morgen bij ons rond -7 of -8 graden en dat is behoorlijk laag voor deze tijd van het jaar. Verder komt bewolking voor waaruit op de Wadden vanochtend al een enkel buitje viel. Later vandaag kan dat op meer plaatsen in het noordoosten en oosten van het land gebeuren. Daarbij is natte sneeuw niet uitgesloten. Tussen de bewolkte perioden is er ook wel ruimte voor nu en dan zon.

Lichte vorst
Vanavond en de komende nacht worden bredere opklaringen verwacht. De temperaturen kunnen dan verder dalen. Op de koudste plekken in het noordoosten en oosten kunnen de temperaturen tot -3 graden dalen. Dit is echt een nacht om alles wat al in bloei staat tegen de vorst te beschermen.

Natte sneeuw
Morgen wordt een dag met flink wat zon. Omdat de bovenlucht koud is, ontstaan ook stapelwolken en net als vandaag kunnen die tot een lokale bui uitgroeien, mogelijk met natte sneeuw of korrelhagel. Grote neerslaghoeveelheden worden overigens niet verwacht. Er waait een matige noordoostelijke wind en met temperaturen tussen 6 en 9 graden is het opnieuw koud.

Warmer
Ook in de nacht naar zondag kan het nog licht vriezen. Vanaf zondag overdag verdwijnt de koude lucht weer langzaam uit Nederland. Zondag overdag worden temperaturen rond 10 graden verwacht. Er is dan nu en dan zon, maar nog steeds drijven ook wolkenvelden over. Het blijft droog en er waait net als voorgaande dagen een matige noordoostelijke wind.

Fraai Paasweekeinde
Vanaf maandag gaan de temperaturen verder omhoog. Omdat een hogedrukgebied in de buurt ligt, schijnt de zon vaak en kunnen storingen niet in de buurt komen. Voorlopig ziet ook het Paasweekeinde er fraai uit. Met flink wat zon en temperaturen zelfs rond 20 graden.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 12 april 2019, 10:29
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Kansas, Los Angeles, New York, Noordelijke, San Francisco, Seattle, Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry