Eindelijk weer regen in Italië

04/04
2019
Wat hebben olijven en Parmezaanse kaas met elkaar gemeen? Ze waren allebei recentelijk in het nieuws. De olijven omdat de oogst in het zuidoosten van Italië dreigt te gaan mislukken, in het noorden van Italië is het de Parmezaanse kaas die lijdt onder de droogte. Althans, het gras voor de koeien wil niet groeien. De weersomstandigheden lijken een aanzienlijk deel van het probleem.

Klimaatverandering en dalende oogsten
De situatie is al een paar seizoenen nijpend. Afgelopen februari gingen boeren uit Zuid-Italië met hesjes de straat op om hulp te vragen van de regering. Zij kampen met een tekort aan inkomen door de steeds verder dalende oogsten. Het gevoel rijst dat klimaatverandering grote effecten begint te krijgen op de ooit zo goede opbrengsten. In the Guardian van afgelopen maart citeerde men een bestuurder van het Euro-Mediterranean Center for Climate Change, professor Riccardo Valentino: “Er zijn duidelijke patronen te zien die erop wijze dat extreme weersomstandigheden de oorzaak zijn van de mindere opbrengst.” Hierbij wees hij op het vaker voorkomen van langdurigere droogten, extremere temperaturen en zaken als grote neerslagsommen in korte tijd, die vervolgens weer tot overstromingen leiden.

Grote hinderpaal op dit moment is de droogte. Ook vorige zomer was droog en -gelijk als in onze omgeving- zeer warm tot heet. In de herfst waren er her en der overstromingen door felle buien en in de wintermaanden, normaal de tijd van het jaar waarin er regen valt, was het over het algemeen droog. Eigenlijk zit men te wachten op regen.

Plu’s en snowboots
En nu valt die regen. Na een lange periode van overwegend droge omstandigheden, schuiven er de komende tijd geregeld buien over Zuid-Europa en dus ook over Italië. Vandaag veroorzaakt een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen in nagenoeg het hele land neerslag. Daar kunnen felle buien tussen zitten en de meeste nattigheid is voor het noorden. Zo valt er in de Italiaanse Alpen heel veel sneeuw boven ongeveer 1500 meter hoogte.

Ook morgen houdt een deel van die neerslag nog aan, de eerstvolgende regenzone arriveert zondag. Daarna lijkt er vanaf midden komende week een nieuwe golf met buien te arriveren. De aanjager voor die buien is -gelijk vandaag- een bel met koude lucht. Die bel, in de hogere luchtlagen, komt min of meer boven Italië te liggen en leidt tot de ontwikkeling van buien. De Italiaanse Alpenregio lijkt daar grotendeels buiten gelaten te worden.

Structureel probleem
Ofschoon er dus de komende zeven dagen geregeld regen valt, zal dat de droogte niet gelijk oplossen. Net als in ons eigen land heeft het tijd nodig voordat het grondwaterpeil weer op niveau is. Bovendien is het probleem in Italië structureel. De landbouwers bemerken een verandering in neerslagpatronen en in thermische uitschieters. Doordat ook de gewassen door een aantal extreme weersomstandigheden klappen krijgen, kunnen ze gemakkelijker verzwakken en zijn dientengevolge weer gevoeliger voor bacteriën en schimmels. Was het probleem dus maar zo beperkt dat de boeren nu staan te juichen bij de regen. Helaas, de moeilijkheden zijn een stuk groter en ingewikkelder.

Bronnen, MeteoGroup, the Guardian, Skyline webcam, Hotel American.

Datum: donderdag 4 april 2019, 12:52
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Kampen, Leiden, Overijssel, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry