Winterjas en handschoenen aan!

11/04
Het gaat snel in Nederland, het ene moment sta je in je zomeroutfit en de andere dag kun je je gehele wintergarderobe weer tevoorschijn toveren. In de zon en uit de wind is het nog wel lekker, maar eenmaal in de stevige noordoostenwind van gisteren was het bibberen geblazen. Het voelt dan een stuk kouder aan, maar hoe wordt de gevoelstemperaturen gemeten?

Waterkoud of schraal
Om maar meteen het antwoord te geven: de gevoelstemperatuur wordt niet gemeten. Het wordt bepaald door middel van de temperatuur en de gemiddelde windsnelheid en vaak speelt. Hoe harder het waait, hoe lager de ‘echte’ temperatuur aanvoelt.

Naast de windsnelheid speelt ook de luchtvochtigheid hierin vaak een rol. Als de lucht vochtig is dan voelt dat vaak heel anders aan dan wanneer de lucht heel droog is. In de zomer merk je dat al snel. Als de luchtvochtigheid dan hoog is, voelt het al snel benauwd aan omdat we onze warmte niet kwijt kunnen. Bij een lage luchtvochtigheid heb je dat gevoel veel minder. In de winter (en nu dan het voorjaar) werkt dat precies hetzelfde. Als de luchtvochtigheid in de winter hoog is en het waait flink dan spreken we vaak van waterkoud weer. Het is dan vaak ook bewolkt met soms wat regen. Is de luchtvochtigheid heel lag, zoals nu het geval is, dan spreken we vaak van schraal weer. Het is dan juist vaak heel erg zonnig. En vaak wordt er dan vaak gesproken over het gebruik van lippenbalsem, omdat ze heel erg uitdrogen met een lage luchtvochtigheid.

Windchill
Om de gevoelstemperatuur uit te drukken gebruikt het KNMI een speciale tabel, gebaseerd dus op de windsnelheid en de temperatuur. Deze is dus altijd af te leiden en zeker geen nattevingerwerk. Om even een voorbeeld te geven: staat er een windkracht 4 en ligt de temperatuur rond het vriespunt (wat gisterenochtend het geval was) dan ligt de gevoelstemperatuur rond de -5.

Belangrijk is wel om te weten dat de zon hier geen rol in heeft. Zeker in een maand als april heeft de zon al veel invloed op het gevoel van mensen en bovendien kan de temperatuur al aardig oplopen. Daarom voelt het in de zon, uit de wind op een terras alsnog heerlijk aan!

Blijft het koud?
Voorlopig moeten we nog even door de zure appel heen bijten. Zowel vandaag, vrijdag, als in het weekend ligt de temperatuur veelal onder de norm van 13 graden. Op vrijdag en zaterdag is het wel gedaan bij een graad of 7 a 8. Bovendien krijgen we, net als afgelopen nacht, nog een paar koude nachten met op grote schaal lichte vorst. De gevoelstemperatuur zal zeker in de ochtenduren nog erg laag zijn, waardoor de winterkleding nog niet ingepakt kan worden. De wind is wel iets minder dan gisteren, dus voor het gevoel zal het gedurende de dag weer iets minder koud zijn. Overigens is het dan voor de fruittelers ook zaak om hun plantjes goed te verzorgen en mogelijk te beregenen waar nodig.

Vanaf zondag gaat de temperatuur geleidelijk weer omhoog om vanaf woensdag alweer richting de 20 graden te gaan. Zo gaat dat vaak in april, maar het kan ook altijd erger. Bekijk dan snel onze themapresentatie.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI.

Datum: donderdag 11 april 2019, 11:13
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry