Weekoverzicht Defensieoperaties

10/04
2019
In Litouwen trainde medisch personeel zijn vaardigheden, zetten snipers zichzelf op scherp en beoefenen andere collega’s het mortierschieten. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 3 april tot en met dinsdag 9 april 2019.

Combat Life Savers uit verschillende landen voeren overleg tijdens hun realistische eindtraining.

Hard werken en hard ontspannen gold deze week zeker in Litouwen. Trainingen van Combat Life Savers (CLS), snipers op de schietbaan en mortierschieten. Het is een kleine greep uit alles wat er gebeurt in Litouwen.

Over de hele kazerne lagen kermende oefengewonden verspreid: schotwonden, 2 mensen met een gebroken been in de sportzaal en een auto-ongeluk. Allemaal voorbeelden van casussen die de CLS voor de kiezen kregen. Hiermee sloten ze een training af van 3 maanden. Dergelijke realistische trainingen bereiden de militairen voor op alle mogelijke scenario’s.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Nederlandse militairen voeren een nachtelijke patrouille uit in Gao.

Mali

Deze week begonnen de langeafstandverkenners aan hun laatste operatie om informatie in te winnen. De inzet werd vanuit Timboektoe ondersteund door een Hermus onbemand verkenningsvliegtuig. Zo is ook gelijk informatie verzameld voor operatie FOLON 2, die start als de Nederlanders zijn vertrokken.

Ook in Gao werd er (’s nachts) gepatrouilleerd om informatie in te winnen en het gevoel van veiligheid te bevorderen bij de lokale bevolking. Daar kijkt men ook vooruit door de Nederlandse manier van optreden te delen met Belgische en Duitse Minusma-collega`s.

Training in het arresteren van Talibanleden en criminelen.

Een Nederlands Special Operation Advisory Team (SOAT) leert Afghaanse militairen hoe ze taliban en criminelen moeten oppakken op last van de Afghaanse regering. Het SOAT bestaat uit militairen van het Korps Commando Troepen of van de Maritime Special Operations Force. Zij trainen, begeleiden en adviseren hun Afghaanse collega’s in de planning, uitvoering en afwikkeling van operaties. Dat gebeurt in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif. Afghaanse Special Forces beginnen als rekruut met een 6 maanden durende basisopleiding in Kabul. In de vervolgopleiding leren ze zaken als rechtsstaat en schieten met scherp.

Nederlandse adviseurs voerden meerdere gesprekken met hun Afghaanse counterparts in Mazar-e-Sharif en Kabul. Dit kon dankzij de bescherming van de Nederlandse Force Protection (FP). Die werkt in internationaal verband. Zij beveiligen alle coalitie-adviseurs naar hun verschillende werkplekken in Mazar-e-Sharif  en omgeving. Daarnaast werkt er een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze met advies en trainingen de Afghaanse politie en het leger.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Twee Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook vier Nederlandse civiele experts aan deel. 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden verzamelt informatie voor inlichtingenrapporten voor de anti-ISIS-coalitie. Een onbemand vliegtuig dat in het Midden-Oosten opereert levert de beelden. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Soedan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september 2019. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen is tot halverwege juni 2019 stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2. Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en antidrugsoperaties uit. Het schoot enkele keren te hulp. Een keer hielp de marine een vissersboot met pech. Later meldde hetzelfde vaartuig zich opnieuw. Dit keer was een opvarende onwel geworden en buiten bewustzijn.  De arts aan boord van de Zeeland en een lid van de Medische Actie Dienst (MAD) schoten te hulp. Reanimatie mocht niet meer baten en de arts stelde vast dat de patiënt was overleden. Ook op Klein Curaçao werd om hulp van de marine gevraagd. Daar was een toerist onwel geworden. De verpleegkundige van het marineschip en een MAD-er vlogen er met de NH90 van de Zeeland heen en stabiliseerden de patiënt. Die is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar daar inmiddels uit ontslagen. Het marinepersoneel van de Zeeland kwam alle keren in actie op verzoek van de Kustwacht van het Caribisch Gebied (KWCG).
Operaties/acties binnenland:

De Explosieve Opruimingsdienst Defensie voerde 66 ruimopdrachten uit. De Mijnenjagers Zr. Ms. Urk en BNS Bellis vernietigden 3 explosieven op de Noordzee. Defensie ondersteunde het ministerie van Justitie en Veiligheid met zoekspecialisten bij het doorzoeken van voertuigen, panden en percelen bij Oost-Souburg, Amsterdam en Baarle-Nassau. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.

Datum: woensdag 10 april 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Bagdad, Flevoland, Friesland, Irak, Kabul, Leeuwarden, Litouwen, Mali, Noord-Holland, Polen, Soedan, Urk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry