Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Nani Jansen Reventlow over mensenrechten in het digitale tijdperk

10/04
2019
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwinlezing die we samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt mensenrechtenjurist Nani Jansen Reventlow over hoe je in het digitale tijdperk via de rechtszaal op kunt komen voor mensenrechten.

Koop je kaartje(s)

Meer over Nani Jansen ReventlowNani Jansen Reventlow is directeur van het Digital Freedom Fund (DFF). Dit fonds ondersteunt organisaties die via slimme rechtszaken onze digitale rechten verdedigen.

Nani Jansen Reventlow heeft als doorgewinterde advocate een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, doceert rechten aan de Columbia Law School en is adviseur van de Cyberlaw Clinic aan Harvard. Daarmee heeft ze een uniek perspectief op de manier waarop je mensenrechten via de rechtszaal kunt beschermen.

Waar komen onze mensenrechten eigenlijk vandaan en welke functie hebben ze? Hebben we in dit digitale tijdperk een nieuw setje mensenrechten nodig of kunnen de oude nog een tijdje mee? Wat voor successen zijn er op het gebied van privacy in de rechtszaal eigenlijk behaald? Bij het beantwoorden van die vragen zal Nani Jansen Reventlow zeker een duik nemen in de geschiedenis. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.

Het is duidelijk dat je erbij moet zijn op 5 mei, toch? Koop hier alvast je kaartje…

Godwin’s lawDe Godwinlezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.

Dit is de zesde keer dat we de Godwinlezing organiseren. De eerste editie deden we zelf. We legden het verband tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister. In 2015 maakte Cory Doctorow een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi. Daarna vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding ons nou eigenlijk heeft opgeleverd. In 2017 sprak schrijver Maxim Februari over het morele karakter van data. En vorig jaar sprak hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M\'charek over de manier waarop genetica ingezet wordt als identiteitsmachine en maakte ze de analogie naar hoe we ook op het internet steeds vaker tot data gereduceerd worden.

Praktische informatie
Datum: 5 mei 2019

Plaats: Het Planetarium van ARTIS (routebeschrijving)

Programma:

20:00: Inloop met welkomstdrankje in het Planetariumcafé

20:30: Start van het lezingprogramma met Nani Jansen Reventlow

21:45: Einde van het programma

Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief welkomstdrankje

Ben je geboren op of vóór 5 mei 1945? Dan mag je gratis naar binnen! Bel wel even met Hans de Zwart (06-21856845) om een vrijkaartje te regelen.

Kaartjes kopen?Dat kan via de online kaartverkoop van ARTIS:

Koop nu je kaartje (we gaan waarschijnlijk uitverkopen)

Helaas moet je een account bij ARTIS aanmaken om een kaartje te kopen (voel je niet verplicht om je echte adres in te vullen). Blijf je liever zo goed als anoniem en/of wil je met cash betalen? Dan ben je vanaf vandaag ook welkom aan de kassa van ARTIS.

Datum: woensdag 10 april 2019, 16:47
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry