Voorjaarsdroogte

10/04
2019
Voorlopig staat er geen regen van betekenis op het programma. Gaat dit richting en met Pasen veranderen?

Droogte in de lente is heel normaal. April is de droogste maand van het jaar. De droogte wordt in de gaten gehouden door o.a. de zogeheten droogtemonitor en ook de collega's van het KNMI houden het neerslagtekort, vanaf het groeiseizoen (begin april tot en met eind september) bij. Wanneer er meer vocht verdampt dan dat er aan regen valt, ontstaat dat neerslagtekort. Door het over een periode te sommeren, komt men uiteindelijk tot een lage of hoge waarde, in millimeters. De verdamping hangt nauw samen met de beschikbare hoeveelheid zon en is daarmee in de zomermaanden duidelijk hoger dan in de winter. Verdamping is een wetenschap op zich. Meer over verdamping lees je hier.

Weinig of geen aprilneerslag
De komende dagen is het droog of zo goed als droog. Regen van betekenis blijft zeker tot na het weekend uit. Vorig jaar verliep april zeer nat. Dit was opvallend, want april is dus normaal de droogste maand van het jaar met gemiddeld over het land 44 millimeter. Vorig jaar viel gemiddeld 74 mm. Mei was gemiddeld al aan de droge kant (situaties met regionale regen- en onweersbuien) maar pas in juni kwam de droogte echt op gang. Toen viel gemiddeld over het land maar 29 millimeter neerslag, tegen een norm van 68 mm. Het neerslagtekort begon dan ook flink op te lopen.

Eerst drogende noordoostenwind en koud
Voorlopig waait de wind uit de noordoosthoek en stroomt droge en nog koudere lucht ons land in. Dit is bevorderlijk voor verdampen van vocht. Ondanks de droge lucht komen wel regelmatig wolkenvelden mee en/of worden overdag stapelwolken gevormd. Vanaf morgen, donderdag, is er meer bewolking dan de afgelopen dagen, maar de zon laat niet verstek gaan en het is dus droog. Hoewel, vrijdag en zaterdag kan een verdwaald buitje vallen en gezien de koude bovenlucht en een depressie op die hoogte zijn hagelsteentjes of vlokjes smeltende sneeuw niet uitgesloten. Dit levert in de neerslagmeters amper wat op. Heldere of licht bewolkte nachten leveren lichte vorst op, maar bij meer wolken wordt het meteen wat minder koud, boven nul. Overdag gaat de temperatuur nog verder inleveren, met het thermische dieptepunt op zaterdag: dan wordt het slechts 6 tot 8 graden. De schrale noordoostenwind is matig en soms (vrij) krachtig. Hierna volgt geleidelijk herstel. Op zondag wordt het 10 of 11 graden en de dagen hierna warmt de lucht, ook hogerop in de atmosfeer, uiteindelijk (sterk) op. Daags voor Pasen heeft de temperatuur zich vermoedelijk al helemaal hersteld.

Regenbui?
Wat er tegen die tijd verder op weergebied gaat gebeuren, is nu nog vrij onzeker. Het zal ook weer eens niet, met het lange paasweekend in zicht... Het kan zijn dat de wind naar zuidelijke richtingen draait en hiermee stroomt warme lucht naar ons toe. Tegelijkertijd zien we een depressie met regen/of enkele (onweers)buien arriveren. De hamvraag is: wat gaat dit lagedrukgebied precies doen? Voor Goede Vrijdag 19 april gaat de regenpluim geldig voor De Bilt, later die dag, naar zo'n 40%. Dus 40% van de berekeningen geeft buien. De nog langere termijn, het paasweekend, laat een vergelijkbaar percentage van de regenkansen zien. Een westelijke stroming met aanvoer van regenfronten lijkt er niet in te zitten. De kaarten laten over het algemeen gebieden met hoge luchtdruk ten noorden en/of westen van ons zien, die fungeren als blokkerend geheel. Maar het kan zijn dat het, mogelijk ronddolend, lagedrukgebied ons toch licht wisselvallig paasweer gaat brengen. Wordt vervolgd!

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 10 april 2019, 12:33
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry