Winterweerkaarten!

08/04
Gisteren, zondag 7 april, was het officieel de eerste warme dag van 2019 en van de lente, want in De Bilt werd het minstens 20 graden. Dit was eind februari nog niet gelukt hier. De hoogste maximumtemperatuur van het land was 22,2 graden en werd gemeten in Hoek van Holland. Met ook hier enige tijd oostelijke tot zuidoostelijke wind werd de relatief koude zee buiten spel gezet en kon de warme lucht vlak boven het zand nog eens extra opwarmen. Zoals altijd in deze tijd van het jaar was het op de Waddeneilanden het minst warm met maximaal 17-18 graden.

Lokaal was er erg dichte mist
Deze maandag zijn er weerbeeldverschillen. Op veel plaatsen schijnt de zon volop. Maar het zuiden is met her en der erg dichte ochtendmist begonnen en hier heeft de zon het lastiger vandaag. Met name Eindhoven airport had vanochtend last van de dichte mist, het zicht was er even iets minder dan 60 meter. Maar ook in het zuidwesten kwam er mist voor. De combinatie van weinig wind, veel vocht en vieze lucht in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer leidde - met ook nog eens voldoende afkoeling in de nachtelijke uren - tot mistvorming. In het zuiden ligt verder een storing (vore van lage luchtdruk, JB) die later vandaag een verspreide bui oplevert. Hierbij is onweer mogelijk. Er is genoeg vocht aanwezig, en de warmte en de storing doen de rest....Het noordelijk deel van het land houdt het droog. Gisteren viel in het zuiden al een lokale onweersbui. In het Zeeuwse Westdorpe werd om 20 uur 6 millimeter regen gemeten. In Sluis kwam het tot onweer, maar geen neerslag. Ook morgen, disndag, kan vooral in het zuiden nog een bui vallen.

Van warm, naar koud...
Deze maandagmiddag wordt het op grote schaal nog 18 tot 20 graden, in het oosten lokaal 21 graden. Vanaf dinsdag is het minder zacht en later in de week ronduit koud. Met noordoostelijke wind stroomt steeds koudere lucht het land in. Dit gaat stapsgewijs. Morgen, dinsdag, wordt het van noord naar zuid 10 tot 17 graden, op woensdag naar verwachting 8 tot 13 graden, donderdag nog iets frisser namelijk 8 tot 12 graden. En op vrijdag en zaterdag zal de koudste lucht zijn gearriveerd, met dan middagwaarden zo tussen 7 en 10 graden. Normaal voor deze fase van april is een maximumtemperatuur van 12,6 graden in De Bilt. De norm qua minimumtemperatuur is in dezelfde periode, 11 tot en met 20 april, 4,2 graden. Maar ook de nachten worden kouder. Vanaf donderdag zijn minimumtemperaturen rond het vriespunt te verwachten. Dit betekent op steeds meer plaatsen grondvorst en ook op 1,5 meter negatieve temperaturen, vooral als het helder is en de wind zich in de nachten rustig houdt. Sommige computerberekeningen komen nu al met min 3 graden landinwaarts gedurende enkele nachten. Fruittelers in onder meer de Betuwe zijn bij deze gewaarschuwd.

De noordoostelijke luchtstroming is niet alleen koud maar ook droog. De zon is dan ook vaak te zien, af en toe trekt ook wel bewolking over en misschien dat op vrijdag/zaterdag een bui valt. Dat kan een bui zijn met korrelhagel, in en door de koude bovenlucht. Zie de weerkaarten bij dit verhaal. Winterse kaarten! In b.v. januari zouden we in deze situatie (veel) kouder weer hebben gehad. Nu is de aprilzon bij machte om de lucht nog enigszins op te warmen. Uit de wind en in de zon kan het nog best aangenaam zijn.

Richting en met Pasen warmer?
De kans is groot dat de koudedip na het weekend, vooral na maandag, geleidelijk weer wordt weggewerkt. Het is niet gek, gezien de pluim, om Pasen als zacht te betitelen. De middagtemperatuur kan de 15 graden gaan overschrijden. Maar gezien de verwachtingshorizon is voorzichtigheid geboden. Afwachten maar weer! Over het paasweer komen we uiteraard nog te spreken.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 8 april 2019, 12:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Noord-Brabant, Sluis, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry