Superbloom van klaprozen

06/04
2019
In de normaalgesproken kurkdroge valleien en woestijnen van Californië denk je niet meteen aan miljoenen bloemen, maar door de hevige regenval in het afgelopen winterseizoen zijn de valleien en woestijnen momenteel kleurrijker dan ooit. Vanaf eind maart is er een heuse bloemenzee te zien. In de Antelope Valley in de Amerikaanse staat Californië zijn dat op dit moment Klaprozen.

Zogeheten ‘superblooms’ zijn in delen van de Verenigde Staten eens in de tien jaar te zien, maar dit is nu al de tweede keer in drie jaar tijd, waarbij in het voorjaar miljoenen soorten wilde bloemen uit de normaal zo droge grond schieten. Het is een ware explosie van vooral wilde bloemen en het is adembenemend om te zien. Enorme valleien die hun normale bruine kleur tijdelijk verruilen voor een felrode, oranje of gele kleur.

Bloementoeristen
Duizenden bloemenliefhebbers trekken in het voorjaar langs de kleurrijke gebieden van San Diego richting de Central Coast om de prachtige bloemenzeeën te bewonderen. Op de ene plek zijn het miljoenen madeliefjes, op de andere plek kamperfoelie of lupine en ergens anders weer klaprozen. Net als bij de tulpenvelden in ons eigen land heeft het natuurbeheer ook daar wel veel last van de vele toeristen die zich tussen de bloemenvelden doorwurmen voor een mooie foto. In een paar weken tijd bezoeken honderdduizenden bloemenliefhebbers de normaal zo stille valleien en woestijnen.

Vanuit de ruimte te zien
De klaproos komt vooral veel voor in Mexico en Californië. Veel mensen zien de bloem slechts als een onkruid, maar het is een mooie en leuke bloem, die zich pas opent als de zon schijnt. Als deze relatief kleine bloemen in zulke grote getalen ontpoppen (in het Engels heten klaprozen poppy’s) resulteert dat in enorme felgekleurde oppervlakten die zelfs vanuit de ruimte zijn te zien.

Natte winterseizoen

De bloemenvelden staan er in het westen van de Verenigde Staten volgens velen nu mooier bij dan ooit. Met spreekt er zelfs over een ‘super bloom apocalypse’. Dit heeft vooral te maken met het erg natte winterseizoen dat ze daar gehad hebben. Na een hete en zeer droge zomer en herfst, waarbij het daar vooral later in het jaar tot bijzonder veel en grote bosbranden kwam, verliep de winter juist erg nat. Het seizoen begon nog wel droog, maar uiteindelijk kwam het tot veel regen en smeltwater vanuit de bergen, waardoor de winter van 2018/2019 op een 47e plek in de lijst van natste winters ooit in Californië belandde. Ook de ‘superbloom’ van 2017 was een erg mooie door ook een erg nat winterseizoen.

Datum: zaterdag 6 april 2019, 14:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Mexico, Noord-Holland, San Diego, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry