Tiental bomen omgewaaid in Oosterbeek

03/04
2019
Vrij warme lucht werd gisteren uit ons land verdreven. Dat ging niet overal zonder slag of stoot. Er ontstonden pittige onweersbuien die gepaard gingen met hagel en windstoten. Nabij Rotterdam werden hagelstenen van 1,5 cm gezien. In het Veluwse dorpje Oosterbeek waaide een tiental bomen om. Komende dagen keert het vrij warme en zonnige lenteweer terug.

Een pittige buienlijn trok gisterenmiddag en -avond vanuit het zuidwesten over het land. Met uitzondering van het noorden kwam het op veel plaatsen tot onweer en hier en daar werd ook hagel gemeld. In de omgeving van Rotterdam kleurden de straten even wit. Ook gingen buien met flinke windstoten gepaard. Weerstation Eindhoven noteerde een schuiver van 71 km/u en op de Moerdijkbrug schoot de wind zelfs even uit naar 80 km/u. Vóór de buien uit werd het nog aangenaam warm met in het Brabantse Gilze-Rijen 17,1 graden en in het Drentse Eelde 17,5 graden. Tijdens buien daalde het kwik in korte tijd naar een graad of 9. Lokaal viel veel regen, bijvoorbeeld in Fijnaart, waar in korte tijd 22 mm naar beneden kwam. Vooral in de zuidelijke helft van het land werd het tijdens de passage van de buienlijn bijna donker en werden arcuswolken gezien, in de VS bekend als ‘shelf cloud’.

Bomen vliegen om de oren
Lokaal ging het er nog wat heftiger aan toe. In het noordwesten van het dorpje Oosterbeek waaiden flink wat bomen om door zware windstoten. Een bewoner vertelt aan Omroep Gelderland dat hij in de tuin aan het werk was toen het noodweer plotseling losbarstte. 'Ik vertrouwde het niet en dacht: ik ga naar binnen. Ik had nog geen drie stappen gezet of er viel al een boom om. Precies op de plek waar ik eventjes daarvoor stond. Ik heb ontzettend geluk gehad.'

Het getroffen gebied is bosrijk en ligt vrij hoog, op circa 65 meter boven zeeniveau. Iets ten zuiden van Oosterbeek loopt de Nederrijn en ligt het landschap ruim 50 meter lager. Zware windstoten kunnen in deze omgeving extra zwaar uitpakken, omdat lucht gedwongen wordt op te stijgen en gaat ‘knijpen’ en versnellen. Mogelijk heeft dit een rol gespeeld. Verder zijn lokale valwinden bij onweersbuien sowieso erg plaatselijk.

Alleen in het noordwesten van het dorp zijn bomen omgewaaid. Elders in Oosterbeek staan enkele weerstations opgesteld van weeramateurs. De opstelling van deze stadsstations is onduidelijk (weerstations kunnen dus beschut staan opgesteld), maar geen van de weerstations mat zware windstoten tijdens het passeren van de buienlijn.

Gustnado?
Omdat bomen dezelfde kant op liggen, is een tornado vrijwel uitgesloten. Er is namelijk ook geen hoos waargenomen. Wel zou mogelijk sprake kunnen zijn geweest van een gustnado. Gustnado’s zijn wervelachtige structuren die zich kunnen vormen aan de voor- of zijkant van een lijn met zware windstoten (valwind). Er ontstaat dan een soort stofhoos vlak boven de grond, die geen contact heeft met de buienwolk. Alhoewel we dan niet mogen spreken van een tornado, zijn deze stofhozen soms net zo krachtig als een zwakke tornado en veel krachtiger dan de stofhoosjes die we soms zien bij zonnig en droog weer.

In Amerika zijn deze gustnado’s berucht omdat ze soms, ver van de onweersbui af, enorme schade aanrichten. Ze trekken in hoge snelheid over het landschap en duren daardoor vaak maar enkele seconden. De windsnelheden kunnen boven 100 km/u uitkomen. In Drenthe filmde een automobilist tussen Beilen en Westerbork een onweersbui terwijl plots een gustnado de weg over steekt en tegen de auto aan beukt. Zulke beelden zien we in Nederland niet vaak.

Lente snel weer terug
Inmiddels is de rust teruggekeerd. Achter het koufront wat gisteravond over ons land trok, is koele lucht het land binnengestroomd. Vandaag en morgen moeten we het doen met een graad of 10. Er trekken vandaag enkele buien over het land, in het zuidwesten kunnen deze gepaard gaan met wat hagel en een klap onweer, maar noodweer zoals gisteren wordt niet verwacht. Morgen neemt de intensiteit van de buien af en is alleen in het noorden en de oostelijke regio’s de paraplu nog even nodig.

Vanaf vrijdag wordt het droog en laat de zon zich vooral in het westen en zuiden flink zien. Vrijdagochtend begint nog fris met regionaal lichte vorst. In de middag wordt het een graad of 13. In het weekend wordt het met 15-19 graden nog een stuk zachter. Mogelijk wordt in het zuidoosten op zondag voor het eerst sinds eind februari weer de 20 gradengrens overschreden, maar de temperatuurverwachting is nog wat onzeker. In het Waddengebied blijft het kwik in ieder geval door een noordoostenwind flink achter.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup

Datum: woensdag 3 april 2019, 14:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Eindhoven, Gelderland, Noord-Brabant, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry