Stevige buien

02/04
2019
Tussen een hogedrukgebied boven de Baltische Staten en eentje boven de Atlantische Oceaan in, zakte deze dinsdag vanuit de omgeving van IJsland een actief lagedrukgebied zuidwaarts om zich vervolgens boven de Britse Eilanden te nestelen. Deze gaat gepaard met een koude bovenlucht en enkele actieve fronten, die achter elkaar ons land overtrekken. Er vallen dan ook enkele stevige buien, soms gepaard met onweer, hagel en forse windstoten.

Met een paar hele fraaie, lenteachtige dagen achter de rug, zien we vanaf dinsdag een omslag. Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden krijgt grip op onze omgeving en bijbehorende storingen schuiven achter elkaar ons land over. Dinsdagochtend was er nog ruimte voor de zon en bleef het op de meeste plekken nog droog, maar boven Frankrijk, Belgiƫ, de Noordzee en de Britse Eilanden waren de eerste buien al actief.

Koude bovenlucht
In de zuid- tot zuidwestelijke stroming rondom dat lagedrukgebied trokken de buien in de loop van dinsdag richting Nederland. Omdat de lucht hoger in de atmosfeer erg koud is (rond -35 graden boven de Britse Eilanden) en boven land door dagelijkse gang, kunnen de buien extra activeren en lokaal gepaard gaan met hagel of onweer en mogelijk ook stevige windstoten.

Hagelbui
Ook dinsdagavond zijn er nog enkele buien actief. In de nacht naar woensdag trekt het koufront over, waarbij enige tijd (buiige) regen valt. Woensdag overdag gaan opnieuw enkele losse buien vallen, de meeste in de westelijke helft van het land. De kou in de hogere luchtlagen trekt geleidelijk weg uit onze omgeving en ligt vooral nog boven Zeeland. Met name daar kunnen de buien dan ook nog gepaard gaan met hagel. Elders zijn het vooral nog regenbuien.

Rustiger
De dagen daarna wordt het rustiger. We zitten dan steeds een beetje tussen alle activiteit in en dat resulteert in een aantal overwegend droge dagen, met ook weer wat vaker zonneschijn. Tevens gaan de temperaturen dan weer iets omhoog. Woensdag en donderdag is het met een graad of 10 wat aan de frisse kant voor in april, maar richting het weekend zien we weer een stijgende lijn. Zaterdag en zondag komt de middagtemperatuur alweer tussen 12 en 17 graden uit.

Datum: dinsdag 2 april 2019, 15:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, IJsland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry