Winter nog niet overal voorbij

30/03
2019
Terwijl we in Nederland twee prachtige voorjaarsdagen beleven en vannacht de klok op de zomerstand zetten, is het winterseizoen nog niet overal voorbij. Wintersporters kunnen zich komende week bijvoorbeeld verheugen op een nieuw laagje sneeuw in de Alpen.

Dat is op veel plaatsen ook wel nodig. De afgelopen twee weken was het dan fantastisch wintersportweer, met heel veel zon, maar uiteraard hebben de pistes daar behoorlijk onder te lijden.

T-shirt
Zelf stond ik vorige week op de ski's in La Rosière, een skidorpje op 1800 meter hoogte, op de grens van Frankrijk en Italië. Op één dagje met wat sneeuw na, scheen de zon vrijwel de hele week. Het zorgde voor een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, we zaten in T-shirts op het terras en aan het eind van de week was het op de lager gelegen pistes af en toe zwoegen door de papsneeuw. De piste smolt bijna onder onze ski’s vandaan.

Verse sneeuw
Ook deze week heeft de zon in die contreien nog uitbundig geschenen, maar midden volgende week staat er weer wat neerslag op het menu. In eerst instantie ligt de sneeuwgrens nog vrij hoog en valt er ook regen, maar uiteindelijk valt er in veel skigebieden toch weer een verse halve meter sneeuw.

Noorwegen
In het noorden van Europa is de winter nog lang niet voorbij – zoals te verwachten. Veel koude lucht daar, en er valt volop sneeuw in Noorwegen deze dagen. De middagtemperaturen komen maar met moeite boven nul.

Koude put
Een deel van die koude lucht zakt begin volgende week naar beneden, en dan krijgt Nederland daar ook mee te maken. Winters wordt het er bij ons niet meer van, maar wel zorgt de ‘koude put’ voor wat neerslag.
Na een zonovergoten maandag gaan er dinsdag weer wat buien vallen, die soms best pittig kunnen zijn. Ook komt er wat noordelijke kou mee, waardoor we woensdag een kortstondige dip in de temperaturen kunnen zien. Ook dan vallen er nog buien. Maar met een graad of 9 a 10 blijft échte kou achterwege.

Lente
Daarna lijkt de koude bel weer wat te verpieteren en neemt geleidelijk de zachte lucht én het droge weertype weer de overhand. Het ziet er naar uit dat we volgend weekend ‘gewoon’ weer terug zijn in de lente, met ruimschoots ruimte voor de zon en temperaturen rond de 15 graden.

Datum: zaterdag 30 maart 2019, 13:28
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Noordelijke, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry