Lente breekt even door

29/03
2019
Ziet de nieuwe zomerverwachting er warm uit, ook op de korte termijn zijn de temperaturen aan de hoge kant. Vandaag en morgen krijgt het echte lentegevoel behoorlijk wat ruimte.

De milde omstandigheden van vandaag en morgen worden veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Het heeft een uitloper over onze omgeving die kalme condities en behoorlijk wat zon aflevert. Langs de flanken van het weersysteem is van boven zee wel wat extra vocht aangevoerd, waardoor in de nacht en ochtend regionaal mist ontstaat.

Eerst mist
Deze vrijdagochtend is regionaal (in het westen en zuidwesten) gestart met dichte of zelfs zeer dichte mist, met zicht onder 50 meter. En ook koud met op grote schaal in Nederland vorst aan de grond, in Woensdrecht bijvoorbeeld zelfs op reguliere meethoogte. Komende nacht lijkt iets minder koud te verlopen, maar bij langdurige opklaringen kan in het noordoosten van het land het kwik lokaal misschien nog in de buurt komen bij de temperaturen waarmee we vanochtend zijn gestart.

Heerlijke middag
Vanaf halverwege de ochtend lopen de temperaturen zowel vandaag als morgen snel op. Met uiteindelijk in de middag landinwaarts op veel plaatsen waarden tussen 15 en 18 graden. Doordat er maar weinig wind staat, voelt het daarbij echt zacht aan. Wel begint morgen het hogedrukgebied al iets terrein te verliezen. De stapelwolken groeien landinwaarts zeer plaatselijk uit tot een mals voorjaarsbuitje. Verder is het ook morgen dus mild.

Koufront passeert
In de nacht van morgen op zondag trekt van boven de Noordzee een zwak koufront binnen, met dikkere bewolking maar naar verwachting weinig tot geen regen. Zondagochtend trekt het systeem langzaam via het zuidoosten van Nederland weg. Daarna volgt een uitloper van een nieuw hogedrukgebied dat naderbij komt van boven de oceaan, met zon en regionaal nog een paar wolkenvelden. Wel steekt er een koude noordoostenwind op, kracht 3 tot 5 en komt de temperatuur met landinwaarts 9 tot 12 graden een stuk lager uit. Geen verregende zondag dus, wel een stuk frisser.

Koele aprilstart
April start maandag koud met waarschijnlijk op grote schaal lichte vorst. Maar ook met helderblauwe luchten. Met een frisse noordoostenwind wordt het tijdens een zonovergoten dag nog 10 graden aan de noordkust tot lokaal 15 in Limburg. Een pracht van een dag. Dinsdag en woensdag vallen verspreid over het land enkele stevige buien onder invloed van een zogeheten ‘koude put’ (veel kou hogerop in de atmosfeer, een situatie waarin gemakkelijke buien ontstaan). Bekijk hier de verwachting voor jouw woonplaats.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 29 maart 2019, 09:26
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry