Weekoverzicht Defensieoperaties

27/03
2019
Nederlandse genisten in Litouwen bliezen samen met Tsjechische collega’s tientallen objecten op. Zo beoefenden ze het aanbrengen, controleren en tot ontploffing brengen van springstof. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 20 tot en met dinsdag 26 maart 2019.

Groene gezichten, strenge stemmen en glinsterende ogen. Studenten van het Azuolyno Gymnasium Elektrenai bezochten de militairen van 13 Lichte Brigade in Litouwen. De militairen trainden observatievaardigheden van de leerlingen en controleerde met hen de gepantserde voertuigen Boxer en Fennek. Daarna daagde een Nederlandse sportinstructeur de studenten uit op de hindernisbaan.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Daar kwamen afgelopen week 2 Amerikaanse en 4 Afghaanse militairen om bij een aanval van de Taliban. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. 306 squadron op Vliegbasis Leeuwarden verzamelt informatie voor inlichtingenrapporten voor de anti-ISIS-coalitie. Een onbemand vliegtuig dat in het Midden-Oosten opereert levert de beelden. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC. Een beveiligingsteam (Vessel Protection Detachment) van het Korps Mariniers beschermde een Nederlands koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments (VPD’s). Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Afgelopen week nam de Nederlanders er deel aan een Air Safety-evenement. In Mali voerde de lange-afstandsverkenningstaakgroep operaties uit in de omgeving van Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Soedan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september. Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2. Zr. Ms. Zeeland is een patrouilleschip van de Koninklijke Marine en vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het kustwachttaken en counterdrugs operaties uit. Dit gebeurt samen met de Amerikaanse Joint Interagency Task Force South.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie voerde 48 ruimopdrachten uit. Een mijnenjager van de Koninklijke Marine vernietigde 1 explosief in de Noordzee. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Een duikteam van Defensie verleende bijstand op verzoek van de Kustwacht Caribisch gebied. Met behulp van een FRISC (fast raiding interception special forces craft) doken de 5 militairen bij de ingang van het Spaanse Water. Ze zochten naar een voorwerp dat in het water is gezet bij het aan land gaan van mogelijke illegalen op Curaçao. Op verzoek van het Ministerie van Justitie van Sint Maarten zochten militairen in de Point Blanche gevangenis naar strafbare voorwerpen.

Datum: woensdag 27 maart 2019, 11:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Friesland, Irak, Leeuwarden, Litouwen, Mali, Polen, Soedan, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry