“Hogedrukgebied”, wat moet ik er mee?

27/03
2019
Bij ons kruipt de lente voorzichtig weer even het land in. Het is vooral te merken aan een zeer rustig weertype met aangename temperaturen. ‘Hogedrukweer’, zeggen ze wel eens. Weermensen hebben het sowieso regelmatig over hoge- en lagedrukgebieden. Als achteloze lezer, kijker of luisteraar vind je het misschien niet zo relevant waar ‘jouw’ weer vandaan komt zolang je weet wat je kunt verwachten.

Toch is luchtdruk – en de verschillen daarin – zeer bepalend voor ons weer. Hogere druk betekent in de regel ‘mooier’ weer, lagere druk veroorzaakt vaak een verslechtering. Hoge- en lagedrukgebieden zijn gigantische systemen die boven ons hoofd rondtollen en van alles veroorzaken. Dat gaat uiteraard veel verder dan onze landsgrenzen. Pas als je op Europese schaal (of nog groter!) naar de weersystemen kijkt, zie je de hoge- of lagedrukgebieden pas echt in hun volle glorie.

Neem nou dat hogedrukgebied dat al een paar dagen ons weertype bepaalt. Het beslaat duizenden kilometers. Van ver op de Atlantische Oceaan tot diep in Oost-Europa draait dit ‘hoog’ in de rondte.

Draaien en dalen

Even de basics: een hogedrukgebied draait met de klok mee, een lagedrukgebied tegen de klok in (op ons halfrond althans). Waar je je bevindt ten opzichte van de kern, bepaalt dus waar jouw ‘weer’ vandaan komt. De kern verplaatst zich in de regel maar langzaam, vandaar dat hogedrukweer vaak wat langer aanhoudt; er verandert niet veel.

Je hebt vast wel eens een landkaart met hoogtelijnen gezien. Zo kun je hoge- en lagedrukgebieden ook bekijken. Hoge druk vormt een ‘berg’, lage druk vormt een ‘dal’. In een hogedrukgebied beweegt de lucht dan ook van boven naar beneden. Onderweg warmt de lucht op en kan daardoor meer waterdamp vasthouden. Dat betekent minder bewolking en minder neerslag. In een lagedrukgebied werkt dat uiteraard precies andersom.

Vandaag: west

De kern van het hogedrukgebied ligt vandaag ten westen van ons, onder Ierland. Door de draaibeweging, komen bij ons wat wolkenvelden binnenschuiven over zee, vanuit het noordwesten. Op de satellietbeelden is de route mooi te zien.

Het weer in – bijvoorbeeld – Portugal, dik tweeduizend kilometer verderop, wordt door precies hetzelfde systeem veroorzaakt. Portugal ligt nu aan de zuidkant van hetzelfde hogedrukgebied; daar is dus sprake van een oostelijke stroming en stroomt er droge, zachte lucht binnen. In die contreien is het deze dagen stralend weer en dik boven de 20 graden, gisteren zelfs al 27 graden. Dat heeft ook met de meer zuidelijke ligging te maken, maar zeker ook met de stroming van de lucht.

Morgen: in de kern

Naarmate de week vordert verplaatst het hogedrukgebied zich langzaam oostwaarts. Donderdag ligt ons hele land een groot deel van de dag precies in de kern. Dat verklaart ook dat het amper waait: de luchtdruk is overal min of meer gelijk, en de lucht heeft dus weinig reden om zich te verplaatsen. Het is mooi terug te zien in de verwachte windsnelheid voor donderdag: in het hele land 0 tot 3 knopen: dat is nog niet eens windkracht 2.

Overmorgen: oost

Vrijdag is het hoog dan overgestoken naar het oosten en ligt Nederland precies aan de andere kant vergeleken met vandaag. Dat zien we ook meteen in de weersverwachting. De luchtaanvoer komt ineens van een hele andere kant en we komen in een stuk drogere en zachtere (land)lucht terecht. De temperatuur stijgt met een paar graden en de bewolking neemt af.

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben op jouw weer. Voorlopig is het in elk geval behoorlijk rustig, en nu weet je een van de redenen waarom!

Datum: woensdag 27 maart 2019, 13:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ierland, Portugal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry