Vleugje lente op komst

26/03
2019
Een hogedrukgebied schuift komende dagen vanaf het westen over Nederland en zorgt voor rustig en droog lenteweer. Met voldoende zon wordt het vrijdag en zaterdag in het binnenland 15 tot 18 graden en daarmee is de lente weer even terug in ons land. Wel kunnen mist en lage bewolking regionaal hardnekkig blijven. Zondag wordt het beduidend kouder en april start koud met lichte vorst.

Vandaag en morgen hebben we nog te maken met zwakke warmtefronten die vooral het noordoosten van het land schampen. Er wordt veel bewolking aangevoerd en vooral in het noorden en oosten kan af en toe een licht buitje overtrekken. Soms is er een glimp van de zon. In het westen en zuidwesten is de zon vaker te zien en blijft het droog. De (noord)westenwind is slechts zwak tot matig. Alleen op de Wadden is de wind vandaag nog eventjes vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het met 8 graden aan de noordkust en 10 graden in het westen en zuiden nog een graadje aan de frisse kant voor eind maart. Komende nacht kan de temperatuur lokaal dalen tot het vriespunt. Morgen stroomt zachtere lucht het land binnen en wordt het 10 graden op de Wadden en 13 in het zuiden.

Lenteweer?
Donderdag begint op veel plaatsen grijs met mist en lage bewolking. In de middag komt de zon vooral in de kustprovincies goed tevoorschijn. In het binnenland ontstaan veel uitsmerende stapelwolken, waardoor het nog steeds een beetje tegenvalt qua zonuren. Het blijft wel droog.

Vrijdag verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich over ons land naar het oosten. Daardoor draait de wind eventjes naar het zuidwesten tot zuiden, waardoor drogere en zachtere lucht wordt aangevoerd. Zowel vrijdag als zaterdag beginnen we de dag regionaal grijs met mist en lage bewolking. Het is nog even de vraag hoe snel dit oplost, lokaal duurt dit tot het middaguur. Als de zon is doorgebroken wordt het op grote schaal 15 tot 18 graden, aangename lentetemperaturen dus! Aan zee en in het Waddengebied blijft de temperatuur vooral zaterdag een paar graden achter.

April doet wat ie wil
In de avond en nacht naar zondag trekt een koufront over het land. Dit gaat gepaard met bewolking, een aantrekkende noordwestenwind en enkele buien. Zondag en maandag zitten we in de koele lucht en wordt het beduidend kouder. De middagtemperatuur komt op een graad of 10 uit. Voordat vanaf dinsdag de wisselvalligheid toeneemt, is het zondag en maandag nog vriendelijk weer met Hollandse wolkenluchten.

Ook de nachten worden kouder, in de eerste aprilnacht daalt de temperatuur in het binnenland mogelijk naar -3 of -4 graden. Bijzonder is dit niet, een normale aprilmaand telt in het binnenland 4 tot 6 nachten met vorst en in de kustprovincies zijn dit 1 tot 3 nachten. Deze aantallen hebben we zelfs afgelopen maartmaand bij lange na niet gehaald.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.

Datum: dinsdag 26 maart 2019, 12:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry