Zeevlam veroorzaakt grote temperatuurverschillen

23/03
2019
Het duurde vrijdagochtend even voordat de maartzon de mist en lage bewolking had opgeruimd, maar in de middag werd het vrijwel in het hele land zonnig. Bij weinig wind liep de temperatuur als een speer op. In Twente, de Achterhoek, Limburg en Oost-Brabant werd het afgerond 20 graden. In Eindhoven was het met 19,8 graden het warmst. Ondertussen werd het op de stranden door zeevlam opnieuw mistig en kil, de temperatuur lag daar 13 graden lager dan in het (zuid)oosten.

Het was een schitterend gevecht om te zien. De zon probeerde vrijdagochtend de dichte mist op te lossen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de nog vrij lange maartnacht van 22 maart was het zicht, met uitzondering van het uiterste noorden, op grote schaal teruggelopen onder 200 meter. Dan is sprake van dichte mist. In Limburg kon je zelfs minder dan 50 meter kijken, zeer dichte mist. Zo noteerde weerstation Ell in de vroege ochtend een zicht van 41 meter en vliegveld Maastricht noteerde slechts 32 meter zicht!

Brandt de zon de mist weg?
Er wordt vaak gesproken over het wegbranden van mist door de zon. Daarmee wordt gesuggereerd dat de zon de mist van boven laat oplossen. In feite is dit niet waar. De zon probeert door het mistdek heen te schijnen en warmt zo het aardoppervlak op. De warme en relatief droge lucht stijgt op en ‘vreet’ het mistveld van de onderkant aan. De deken van mist lost dus vanaf de onderkant op en wordt als het ware opgetild. Mist gaat dan vaak tijdelijk over in laaghangende bewolking, voordat de zon helemaal doorbreekt. Het vocht wat overblijft, resulteert soms in wat vriendelijke stapelwolkjes die aan de hemel overblijven.

Gisteren was goed te zien dat hogere gebieden, zoals de Limburgse heuvels, de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug, als eerste waren verlost van mist en lage bewolking. Het mistdek was in deze gebieden minder dik, waardoor sneller gaten konden ontstaan. Vanuit het zuidoosten stroomde drogere lucht het land binnen, waardoor het eind van de ochtend in het oosten en zuidoosten snel zonnig werd. In de kustprovincies duurde het tot aan het begin van de middag voordat de zon tevoorschijn kwam en op de Wadden is de zon amper gezien.

Sterke opwarming wakkert zeewind aan
De zon warmde het land gisteren snel op. Om 14 uur lag de temperatuur op grote schaal tussen 15 en 18 graden. Langs de oostgrens was het zelfs 19 graden. Alleen boven het IJsselmeer, langs de Zeeuwse wateren en in het Waddengebied was mist hardnekkiger en bleef het kwik flink achter.

Datum: zaterdag 23 maart 2019, 13:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry