Modernisering Chinook-helikoptervloot van start

22/03
2019
Vanuit de haven van Antwerpen zijn gisteren 2 Chinook-transporthelikopters vertrokken naar de Verenigde Staten. Daar worden de Chinook Foxtrots gemoderniseerd tot Foxtrot MYII CAAS (Common Avionics Architecture System). De heli’s zijn op Vliegbasis Woensdrecht gedemonteerd voor transport.

Na 20 jaar inzet is het instandhouden van de huidige 11 Chinooks van het type Delta steeds moeilijker en kostbaarder. Zo is de romp verouderd en worden bepaalde componenten zoals onderdelen van de cockpit niet meer gemaakt. Daarnaast nemen de inzetmogelijkheden af door het achterblijven bij de technische ontwikkelingen.

Van Delta naar Foxtrot

De 13 ‘Delta’s’ arriveerden vanaf 1995 in Nederland. Van die 13 zijn er 2 verloren gegaan in 2005 in Afghanistan. De vloot werd tussen 2008 en 2012 uitgebreid met 6 nieuwe Chinook Foxtrot-helikopters. In 2015 is besloten om 14 Chinooks van het nieuwe type Foxtrot MYII CAAS aan te schaffen. De 11 resterende Delta’s worden afgestoten.

Om de volledig vloot op hetzelfde niveau te krijgen, krijgen de huidige 6 Foxtrot-modellen een update tot MYII CAAS. Het Movement Control team van het Defensie Ondersteuningscommando bracht de 2 exemplaren die in Nederland zijn gestationeerd naar Antwerpen. De overige 4 zijn al in Amerika vanwege opleidingsdoeleinden.

Tijdpad

De eerste vernieuwde Chinook wordt eind 2020 verwacht op het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen. Medio 2022 moet de transitie zijn afgerond.

 

Datum: vrijdag 22 maart 2019, 14:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Noord-Brabant, Verenigde Staten, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry