Twee cyclonen schuiven Noord-Australië binnen

22/03
2019
“Bereid uzelf voor. Zorg dat ramen en deuren versterkt zijn, dat auto’s en boten veilig gestald zijn en goed vast staan. Wees voorbereid op overstromingen en zeer veel wind. Heb uw noodspullen bij de hand, zoals zaklantaarns, water, een radio op batterijen. Zorg dat u water en voedsel heeft, zorg dat u veilig bent. Wilt of moet u het gebied verlaten, doe dat dan op tijd.” Inwoners in meerdere regio’s van Noord-Australië hebben duidelijke waarschuwingen van de overheidsdiensten gekregen.

En dat is niet voor niets. Een tweetal cyclonen staat op het punt om Australië vanuit het noorden binnen te trekken. Aan de noordwestkust is dat cycloon Veronica, aan de noordkust is dat cycloon Trevor.

Trevor
Trevor is momenteel een categorie 3 orkaan. Deze bevindt zich boven de Golf van Carpentaria en gaat het komend etmaal op de grens van de staten Northern Territory en Queensland het land op trekken. Er wordt uitermate veel wind en regen op verwacht. Het Australische weerbureau verwacht nog een verdere aansterking van het systeem boven de Golf, naar categorie 4 orkaan. Zodra de orkaan aan land komt, zal deze vrij snel in kracht afnemen, maar nog wel lange tijd als storm zuidwaarts trekken.

Inwoners en bezoekers van de kustgebieden worden gewaarschuwd voor verwoestende windstoten, rondom het oog zelfs tot 275 km per uur. Daarnaast wordt er veel water vanaf de Golf het land opgeduwd én wordt er uitermate veel regenwater verwacht. Een paar dorpen/gemeenschappen zijn geëvacueerd, zoals Borroloola.

Veronica
Deze cycloon heeft al de categorie 4 status en zal zaterdagmiddag (lokale tijd) het land optrekken. Mogelijk zwakt dit systeem vlak voor de kust iets af, maar de impact blijft uiteraard groot. Ook voor deze hoek van Australië gelden dus waarschuwingen voor excessieve windstoten, zeker vlakbij het oog van de orkaan. Het Australische weerbureau verwacht ‘severe floodings’, dus ook hier moet men zich voorbereiden op grootschalige overstromingen.

Orkaanseizoen in Australië
Het orkaanseizoen is in Australië vrij kort en duurt van januari tot en met maart, tijdens het hoogtepunt van hun zomerseizoen. Deze orkanen/cyclonen schuiven dan nagenoeg alleen over de noordelijke regio’s. Dit zijn de subtropische gebieden van het continent. Gemiddeld ontstaan er per seizoen vijf tropische cyclonen boven het warme oceaanwater en zo’n twee daarvan trekken de kust op.

Bronnen: MeteoGroup, Australian Bureau of Meteorology, SKYnews.

Datum: vrijdag 22 maart 2019, 10:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry