Kaiserwetter in de Alpen

21/03
2019
De afgelopen weken trokken talrijke Nederlanders weer richting de Alpen voor de wintersport. Er viel flink wat sneeuw, maar tussendoor waren er ook stralende dagen, met veel zon. Vooral aan de noordkant van de Alpen lagen de pistes er prachtig bij. Uitstekende condities dus om veel meters te maken op de ski of het snowboard. Ook de komende dagen blijft het er onder invloed van een hogedrukgebied fraai wintersportweer. Pas na het weekend lijkt weer wat verse sneeuw te vallen.

Vooral in de hoger geleden gebieden, maar ook in de dalen ligt over het algemeen veel sneeuw. Op sommige toppen ligt tot bijna 6 meter aan toe. In de dalen is dat veelal een halve meter tot lokaal anderhalve meter. Aan de zuidkant van de Alpen ligt minder, maar ook daar kan met name op de hogere toppen prima gewintersport worden.

Ook elders in Europa rustig
Niet alleen in de Alpenregio is het de komende dagen rustig lenteweer. Een groot deel van Europa profiteert van een hogere luchtdruk. Een kern van een hogedrukgebied ligt vrijdag boven de Oostzee, maar heeft een enorme uitloper tot boven het Middellandse Zeegebied, waardoor het, op een paar plekken na, tamelijk rustig is. Het is droog, er staat weinig wind en de zon schijnt veel. In de landen rondom de Middellandse zee is de lucht zelfs strakblauw en wordt het op veel plaatsen al ruim 20 graden, zaterdag in Spanje zelfs lokaal een zomerse 25 graden. Ook in de Balkanlanden en dus de Alpenregio schijnt de zon volop en kan het kwik lokaal tot 20 graden stijgen. In de Alpen is dat met name aan de zuidzijde van het gebergte en in sommige dalen.

Een paar uitzonderingen
Rondom dat hogedrukgebied draaien echter ook enkele lagedrukgebieden, met de klok mee, dus vooral de ‘randen’ van Europa hebben soms wat minder mooi weer. Ierland en Schotland kunnen de komende dagen bijvoorbeeld rekenen op relatief zacht, maar onstuimig en wisselvallig weer. Dat geldt ook voor IJsland en het noorden van Scandinavië, alleen is het daar nog een stukje kouder en valt de neerslag vaak nog in de vorm van sneeuw.

Grensgebied
Wij krijgen daar, net als bijvoorbeeld Engeland, Wales, Denemarken, Zweden en Polen, ook af en toe een veeg van mee. Bij ons is het dus niet strakblauw, maar trekken ook wolkenvelden over het land. Het hogedrukgebied zwakt de passerende fronten echter dermate sterk af, dat er vrijwel geen neerslag meer uit valt. Het is dus wel droog, met ook weinig wind en vooral vrijdag in de zuidoostelijke helft van ons land misschien wel een lokale twintiger.

Noordwestenwind
Die hoge temperaturen houden we echter niet vast. Zaterdag passeert namelijk een zwak koufront en hoewel ook daar dus niet of nauwelijks neerslag op zit, stroomt aan de achterzijde ervan wel geleidelijk minder zachte lucht ons land in. De wind draait naar het noorden tot noordwesten, waarna de temperaturen in het weekend weer wat lager uitkomen. Zaterdag een lokale 15 graden en zondag nog slechts 12 graden maximaal.

Korte onderbreking
Maandag trekt wederom een koufront over onze omgeving. Dit resulteert bij ons in een paar maartse buien en in de Alpen een dag later in weer wat verse sneeuw. Vanaf de Atlantische Oceaan schuift een volgend hogedrukgebied alweer richting Europa, waarna het rustige weer op veel plaatsen op het Europese continent weer terugkeert.

Datum: donderdag 21 maart 2019, 15:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, IJsland, Ierland, Polen, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry