Wordt het weer 20 graden?

19/03
Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren ligt dinsdag al tot boven onze omgeving en wint de komende dagen steeds meer terrein op het Europese continent. Het geheel schuift iets ten zuiden van ons langs en daardoor weten storingen ons land soms net te schampen. Het is dan ook niet strakblauw, maar ruimte voor zon is er zeker. Tevens wordt het weer vrij zacht, met in de loop van de week ergens in het zuidoosten van het land misschien wel weer 20 graden!

Het zou niet de eerste keer zijn dit jaar dat de temperatuur regionaal 20 graden weet te bereiken. Eind februari hadden we ook al een warme periode, met veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op meerdere plekken steeg het kwik toen tot (ruim) 20 graden, waarbij zelfs het landelijke temperatuurrecord van februari en ook de winter werd verbroken door de 20,5 graden die in het Limburgse Arcen werd gehaald op 27 februari. Het oude record stond op 20,4 graden en werd op 24 februari 1990 gemeten op het inmiddels niet meer bestaande station Oost-Maarland.

Zon sterker, maar minder uitbundig
Het kan dus gemakkelijk in deze tijd van het jaar. We zijn inmiddels een kleine maand verder, wat betekent dat de zon alweer iets hoger staat en dus sterker is dan in februari. Het verschil met die warme dagen in februari is echter wel dat de zon de komende dagen wat minder uitbundig schijnt.

Vochtige lucht
Omdat het hogedrukgebied ten zuiden van ons blijft, waait de wind de komende dagen voornamelijk vanuit het zuidwesten, ofwel vanaf zee. De aangevoerde lucht is dus relatief vochtig, wat zich dan vertaalt in ook wat bewolking. Tevens trekken rondom het hogedrukgebied dus af en toe ook zwakke storingen ten westen en noordwesten van ons langs. Een enkele daarvan weet onze omgeving net te bereiken, dus helemaal strakblauw zal de lucht de niet zijn.

Bewolkte dag
Vooral woensdag is het tamelijk bewolkt. Er trekt dan een zwak warmtefront over het land en een enkel spetterbuitje is dan niet geheel uitgesloten. Wel sijpelt aan de achterzijde daarvan steeds zachtere lucht het land in. Op de warmste plekken in het binnenland wordt het dan ondanks een gebrek aan zonneschijn toch 14 graden. Aan zee is het met een graad of 10 een fractie frisser.

Zuidoosten drogere lucht
Donderdag ligt het warmtefront inmiddels buiten onze landsgrenzen, maar er blijven soms wat wolkenvelden vanaf zee aangevoerd worden. Tussendoor krijgt de zon echter ook geregeld de ruimte en het blijft droog. Omdat de wind landinwaarts toch net iets meer vanaf het vasteland waait, vanuit Belgiƫ en Frankrijk, is de lucht daar iets droger en is er meer ruimte voor de zon. De opwarming gaat dan ook net iets sneller, met uiteindelijk in Limburg, het oosten van Brabant en zuidelijk Gelderland een graad of 17.

Lokaal 20 graden
Vrijdag lijkt vooralsnog de warmste dag van de week te gaan worden, met dan in een groot deel van het land stralend lenteweer. Alleen in het noorden hangt nog wat bewolking en daar wordt het, net als langs de westkust, 11 tot 14 graden. Dieper landinwaarts wordt het 15 tot 18 graden en wederom vooral in Limburg, het oosten van Brabant en het zuiden van Gelderland wordt het 19, lokaal 20 graden! Recordwaarden zijn dit echter niet. Al veel vaker werd het in maart 20 graden of meer. De hoogste temperatuur ooit gemeten in de maand maart is al wel lang geleden. Dat was 25,6 graden op 29 maart 1968 op de weerstations Gemert en Venlo.

Datum: dinsdag 19 maart 2019, 13:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Gelderland, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry